Decretul de punere în aplicare a noii legi scoţiene de combatere a incitării la ură, care a intrat în vigoare luni, 1 aprilie, a stârnit o nouă controversă în care este implicată scriitoarea J.K. Rowling. Noua lege consolidează legislaţia existentă şi extinde infracţiunea de incitare la ură pentru a include transidentitatea, ceea ce a alarmat-o pe scriitoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe reţelele de socializare, J. K. Rowling s-a pronunţat împotriva noii legi scoţiene: "Legislaţia este larg deschisă abuzurilor din partea militanţilor care vor să le reducă la tăcere pe acelea dintre noi care se pronunţă împotriva pericolelor pe care le reprezintă eliminarea spaţiilor destinate exclusiv femeilor", scrie Le Figaro. 

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, ea citează exemple de persoane transsexuale condamnate pentru viol sau agresiune sexuală asupra femeilor sau fetelor tinere.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Este imposibil să descrii sau să abordezi cu acurateţe realitatea violenţei sexuale comise împotriva femeilor (...) dacă nu ai dreptul de a numi un bărbat bărbat", a continuat J.K. Rowling, care s-a pronunţat în ultimii ani în favoarea drepturilor femeilor, pe care le opune în mod regulat cauzei militanţilor transsexuali.

La fel ca J.K. Rowling, criticii legii au subliniat riscurile pe care consideră că aceasta le prezintă pentru libertatea de exprimare. Prim-ministrul britanic, conservatorul Rishi Sunak, a declarat că nimeni nu ar trebui să fie urmărit penal pentru că "afirmă fapte simple despre biologie". "Credem în libertatea de exprimare în această ţară, iar conservatorii o vor proteja întotdeauna", a declarat el pentru ziarul Daily Telegraph.

Poziţia lui J.K. Rowling se bazează pe apărarea libertăţii de exprimare şi de opinie, un principiu pe care ea îl pune mai presus de orice altceva. Într-o atitudine de sfidare, ea a declarat că nu poate aştepta să fie arestată dacă comentariile sale intră în sfera de aplicare a noii legi. "Libertăţile de exprimare şi de credinţă s-au terminat în Scoţia dacă descrierea exactă a sexului biologic este considerată o infracţiune penală...", a susţinut ea.

Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a declarat că este "foarte mândru" de această legislaţie şi "foarte încrezător în capacitatea Poliţiei scoţiene" de a o pune în aplicare "aşa cum trebuie", în faţa temerilor exprimate. De asemenea, liderul scoţian a denunţat în repetate rânduri "dezinformarea" care, în opinia sa, înconjoară această legislaţie, despre care subliniază că oferă garanţii pentru a proteja libertatea de exprimare şi a combate urmăririle judiciare abuzive.

La sfârşitul anului 2022, Parlamentul scoţian a adoptat o lege care facilitează schimbarea de sex, blocată pentru prima dată de guvernul britanic, invocând riscul unor "complicaţii semnificative în crearea a două regimuri de recunoaştere a sexului în cadrul Regatului Unit".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.