Scriitoarea britanică J. K. Rowling, autoarea aventurilor lui Harry Potter, a afirmat luni că a primit multe ameninţări cu moartea din partea unor militanţi pentru drepturile persoanelor transgen care o acuză de transfobie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea încât aş putea să-mi tapetez casa cu ele, dar nu au încetat să-mi spun părerea”, a indicat romanciera în mai multe mesaje pe Twitter. 

Ea a denunţat aici faptul că trei activişti „s-au fotografiat în faţa casei ei” săptămâna trecută, „poziţionându-se cu grijă pentur ca adresa ei să fie vizibilă”, înainte de a publica imaginea pe Twitter. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contactată de AFP, Poliţia scoţiană a precizat că „o anchetă este în desfăşurare”.

Anul trecut, J.K. Rowling a distribuit pe Twitter un articol în care amintea de „persoane care au ciclu menstrual”, comentând ironic: „Sunt sigură că trebuie să avem un cuvânt pentru aceste persoane. Să mă ajute cineva. Feumeie? Fameie? Feemeie?”. Astfel, ea şi-a atras furia unor internauţi, care i-au amintit că bărbaţii trangen pot avea ciclu menstrual şi că femeile transgen nu. 

Statutul persoanelor trans face obiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani în Marea Britanie, cu militanţi care luptă pentru drepturile lor pe de-ao partea iar de cealaltă parte unii intelectuali, autori şi profesori care sunt acuzaţi de transfobie, declarându-se victime ale „culturii anulării” (cancel culture). 

O profesoară de filosofie, Kathleen Stock, a demisionat de la Universitatea din Sussex (sudul Angliei) în octombrie, spunând că este victima unei campanii de „hărţuire”. Ea a estimat în special că identitatea de gen nu poate învinge sexul biologic „atunci când este vorba despre drept şi politică”.  

J.K. Rowling a afirmat în mesajele ei pe Twitter că a fost contactată de numeroase femei care au făcut „obiectul unor campanii de intimidare, de la hărţuirea pe reţelele de socializare şi până la urmărirea angajaţilor lor, trecând prin divulgarea de date personale şi ameninţări directe ce vizau acţiuni violente, inclusiv viol”. 

Conform Biroului Naţional pentru Statistică, britanicii transgen sunt „de două ori mai susceptibili” să devină victime ale unei crime sau ale unei infracţiuni decât restul populaţiei. În 2019, două persoane transgen din cinci au fost victime ale unui incident sau ale unei crime bazate pe ură, potrivit institutului YouGov

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.