Şapte brăţări rare din argint din epoca vikingilor, mărturie a legăturilor dintre Scandinavia şi restul lumii, tocmai au fost descoperite în vestul Danemarcei, a anunţat luni un muzeu din Aarhus, unde sunt expuse.
„Este pentru prima dată când găsim o comoară de acest tip atât de aproape de Aarhus şi este deopotrivă excepţională şi foarte interesantă”, a declarat pentru AFP Kasper Andersen, istoric la Muzeul Moesgaard.
Datând din secolul al IX-lea, bijuteriile au fost folosite în scopuri ceremoniale, dar şi ca monedă de schimb, fiecare fiind realizată după un standard fix de greutate. „Acest lucru ne oferă o mai bună înţelegere a modului în care vikingii din această parte a Scandinaviei operau într-o lume globală, din Asia de Vest până în Atlanticul de Nord”, a declarat istoricul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Una dintre brăţări, o spirală, este inspirată de modele ruseşti sau ucrainene, în timp ce inele similare au fost găsite în Irlanda, a explicat Kasper Andersen. „Ştiam deja despre aceste tipuri de inele, dar acestea sunt exemplare străvechi care leagă Scandinavia, şi Aarhus în special, de Orient şi Occident”, a subliniat el.
Un student la arheologie înarmat cu un detector de metale a fost cel care a făcut descoperirea în primăvară. Gustav Bruunsgaard, în vârstă de 22 de ani, a găsit prima dată o brăţară pe un sit la nord de Aarhus, al doilea oraş ca mărime al ţării, înainte de a reveni câteva zile mai târziu pentru a descoperi alte şase brăţări.
„Am efectuat o săpătură locală pe locul unde au fost găsite, dar nu am descoperit alte artefacte, aşa că presupunem că cineva le-a îngropat pentru a le ascunde şi nu le-a mai recuperat”, a concluzionat Kasper Andersen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.