Şapte brăţări rare din argint din epoca vikingilor, mărturie a legăturilor dintre Scandinavia şi restul lumii, tocmai au fost descoperite în vestul Danemarcei, a anunţat luni un muzeu din Aarhus, unde sunt expuse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Este pentru prima dată când găsim o comoară de acest tip atât de aproape de Aarhus şi este deopotrivă excepţională şi foarte interesantă”, a declarat pentru AFP Kasper Andersen, istoric la Muzeul Moesgaard.

Datând din secolul al IX-lea, bijuteriile au fost folosite în scopuri ceremoniale, dar şi ca monedă de schimb, fiecare fiind realizată după un standard fix de greutate. „Acest lucru ne oferă o mai bună înţelegere a modului în care vikingii din această parte a Scandinaviei operau într-o lume globală, din Asia de Vest până în Atlanticul de Nord”, a declarat istoricul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Una dintre brăţări, o spirală, este inspirată de modele ruseşti sau ucrainene, în timp ce inele similare au fost găsite în Irlanda, a explicat Kasper Andersen. „Ştiam deja despre aceste tipuri de inele, dar acestea sunt exemplare străvechi care leagă Scandinavia, şi Aarhus în special, de Orient şi Occident”, a subliniat el.

Un student la arheologie înarmat cu un detector de metale a fost cel care a făcut descoperirea în primăvară. Gustav Bruunsgaard, în vârstă de 22 de ani, a găsit prima dată o brăţară pe un sit la nord de Aarhus, al doilea oraş ca mărime al ţării, înainte de a reveni câteva zile mai târziu pentru a descoperi alte şase brăţări.

„Am efectuat o săpătură locală pe locul unde au fost găsite, dar nu am descoperit alte artefacte, aşa că presupunem că cineva le-a îngropat pentru a le ascunde şi nu le-a mai recuperat”, a concluzionat Kasper Andersen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.