Filiala MediaSind Radio România Iaşi anunţă că va continua acţiunile greviste pe fondul conflictului de muncă declanşat în această vară, în pofida anunţului recent al conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) privind majorarea salariilor cu sume fixe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Salariaţii postului public regional au cerut, de la începutul seriei de proteste, încheierea unui contract colectiv de muncă (CCM), în care să fie cuprinse drepturile financiare într-un mod care să nu permită pierderi ca urmare a inflaţiei sau a altor evenimente care s-ar putea întâmpla în planurile politic şi economic.

Filiala MediaSind Radio România Iaşi îşi exprimă dezamăgirea totală faţă de lipsa unui orizont privind semnarea unui CCM care să confere demnitate şi siguranţă tuturor angajaţilor, se arată în comunicatul transmis presei luni.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"Sumele fixe stabilite în şedinţa Consiliului de Administraţie sunt doar un pas timid în direcţia îndreptării conflictului de muncă, pentru că noi ne dorim securizarea drepturilor financiare prin semnarea unui contract colectiv de muncă. Banii au fost acordaţi arbitrar, în dorinţa de a stinge divergenţele şi de a crea sentimentul fals, în rândul opiniei publice, că angajaţii radioului public au primit un răspuns favorabil la revendicările lor. Vom merge până la capăt cu acţiunile noastre! Din calculele noastre rezultă că suma primită la rectificare nu a fost epuizată complet, iar actualele fonduri prevăzute de SRR nu contribuie semnificativ la obiectivul de reducere a decalajelor salariale, obiectiv anunţat de premierul Marcel Ciolacu în urmă cu mai bine de trei săptămâni. Ne vom mobiliza pentru intrarea în grevă generală din moment ce nu există vreun semnal care să indice dorinţă de dialog a angajatorului pe subiectul CCM. Chiar şi cu aceste sume fixe, la Iaşi persistă o mare inechitate, cea legată de faptul că avem cei mai mulţi colegi remuneraţi cu salariul minim în plată la nivelul SRR", a precizat Ion Poenaru, preşedintele Filialei MediaSind Radio România Iaşi.

Consiliul de Administraţie (CA) al SRR a anunţat, recent, acordarea unei prime de Ziua Naţională a Radioului, în cuantum de 3.500 de lei brut, pentru toţi salariaţii. Banii ar urma să fie viraţi în ziua de 1 noiembrie, zi care coincide cu planurile privind greva generală în radioul public.

Totodată, CA a dispus aprobarea unei noi creşteri a salariilor pentru personalul de execuţie, cu excepţia consilierilor în management, în cuantum de 1.500 de lei brut începând din 16 octombrie 2024.

La Societatea Română de Radiodifuziune nu există un Contract Colectiv de Muncă.

Potrivit Sindicatului, precedentul document a expirat în data de 6 iunie 2024. Peste 300 de angajaţi ai SRR au semnat pentru declanşarea grevei în radioul public. Radio Iaşi este studioul teritorial cu cel mai mare procent de semnatari care s-au pronunţat în favoarea grevei. Acţiunile de protest ale angajaţilor studioului teritorial au început în decembrie 2023 şi au rămas constante pe tot parcursul acestui an. De altfel, Federaţia FAIR-MediaSind, cu cele două sindicate afiliate - Sindicatul Naţional din Cultură - FAIR şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - este organizaţia abilitată, prin decizie judecătorească definitivă, să negocieze un Contract Colectiv de Muncă la Societatea Română de Radiodifuziune.

Pe lângă greva de avertisment organizată în data de 1 octombrie 2024, FAIR-MediaSind a aprobat un calendar de acţiuni greviste care se vor derula pe tot parcursul lunii octombrie şi ar putea culmina cu o grevă generală în jurul datei de 1 noiembrie 2024 în instituţiile din Cultură şi Mass-Media.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.