Scriitorii David Grossman, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, George Saunders, Éric Vuillard şi Jesmyn Ward sunt premianţii "Literaturii" pe anul 2017. Premiile Nobel, The Man Booker, The Man Booker International, Prix Goncourt, premiile Pulitzer pentru Arte, "Franz Kafka", US National Book Award sunt cele mai aşteptate şi comentate recompense în lumea literară. Piaţa editorială se orientează în funcţie de aceste succese iar pentru cititori reprezintă şi un important reper în alegerea lecturilor.
The Man Booker International Prize
Scriitorul David Grossman a câştigat Man Booker International Prize, prestigiosul premiu britanic, pentru "Un cal intră într-un bar", un dureros portret al societăţii israeliene.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Man Booker International Prize, care recompensează o operă străină tradusă în engleză şi publicată în Regatul Unit, este unul dintre premiile literare cele mai prestigioase din lume. Autorul israelian a primit pentru prima dată acest premiu.
Romanul a fost tradus în egleză sub titlul "A Horse Walks Into a Bar", de Jessica Cohen a cărei "extraordinară" traducere a fost "salutată de juriu".
"Un cal intră într-un bar", care parafrazează o glumă al cărui final cititorul nu-l va afla nicioadată, este primul roman al scriitorului israelian de la decesul fiului său Uri, mort în 2006 în Liban, în timpul serviciului militar.
Născut la 25 ianuarie 1954, la Ierusalim, Davd Grossman a abordat în scrierile sale atât suferinţele poporului său cât şi ale palestinienilor, chiar dacă cele două popoare trăiesc într-un conflict care durează de zeci de ani. Cărţile sale au fost traduse în 30 de limbi.
Nobel pentru Literatură
Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017, desemnat pe 5 octombrie, pentru romanele "de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea", potrivit Academia Suedeză.
"El este un amestec de Jane Austen şi Franz Kafka. Dacă amesteci asta puţin, nu prea mult, rezultă Ishiguro cu siguranţă", a spus Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.
"Este o onoare extraordinară, în special pentru că înseamnă că mă aşază pe urmele celor mai mari autori care au trăit, aşa că este o laudă terifiantă", a spus laureatul cu Nobel pe 2017.
Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. El s-a întors să-şi vadă ţara natală ca adult. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia. A debutat ca prozator la 28 de ani cu "Amintirea palidă a munţilor/ A Pale View of Hills", roman recompensat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature şi tradus ulterior în 13 limbi.
Ishiguro a fost nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câştigat în 1989, cu romanul "The Remains of the Day". În 2008, The Times l-a clasat pe locul al 32-lea în lista "celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”. În afară de cele opt cărţi ale sale, Ishiguro a scris şi scenarii de film şi televiziune.
Premiile Nobel se acordă din anul 1901, după voinţa inventatorului şi filantropului Alfred Nobel.
Premiul “Franz Kafka”
Margaret Atwood a primit Premiul Literar Internaţional "Franz Kafka" pe 2017, în cadrul unei ceremonii organizate la Praga în octombrie, prin care i-a fost recunoscută întreaga activitate.
"Cred că este special pentru mine, mai ales că primul eseu literar pe care l-am scris a fost despre Franz Kafka, în anii 1950", a declarat Atwood pentru AFP. "La acea vreme citeam nu doar biografia sa, ci toată opera şi îmi amintesc foarte bine", a adăugat ea înainte de a primi premiul în valoare de 10.000 de dolari (8.500 de euro).
Margaret Atwood, în vârstă de 77 de ani, are o carieră care include 17 romane, şapte cărţi pentru copii şi numeroase volume de poezie. "Povestea slujitoarei", cel mai cunoscut roman al autoarei despre totalitarismul societăţii, a inspirat un film, un balet, o operă şi recent un serial de televiziune, în care joacă Elizabeth Moss, cea care a câştigat anul acesta premiul Emmy pentru interpretare.
Publicat în 1985, romanul face parte din aceeaşi perioadă cu "1984" al lui George Orwell şi "Brave New World" al lui Aldous Huxley. A transformat-o pe Atwood într-un simbol feminist. Alte romane notabile ale sale sunt "Femeia comestibilă/ The Edible Woman" (1969), "Ochi-de-pisică/ Cat's Eye" (1988), "Mireasa hoţomană/ The Robber Bride" (1993) şi "Oryx and Crake" (2003).
The Man Booker Prize
Scriitorul George Saunders a câştigat Man Booker pe 2017, pentru primul său roman, "Lincoln in the Bardo", şi a devenit al doilea american care primeşte premiul în valoare de 50.000 de lire sterline. Acţiunea romanului are loc într-un cimitir, pe parcursul unei singure nopţi, în 1862, când Abraham Lincoln, care deplânge moartea fiului său cel mic, vizitează mormântul lui.
George Saunders, în vârstă de 58 de ani, născut în Texas şi stabilit la New York, a mai câştigat Folio Prize şi Story Prize pentru colecţia de povestiri "Tenth of December". "Lincoln in the Bardo" este cea de nouă carte care a apărut sub semnătura lui. Romanul, după cum a afirmat preşedinta juriului de anul acesta, baronesa Lola Young, este "pe de-a-ntregul original” şi "dezvăluie o naraţiune inteligentă şi emoţionantă".
Prix Goncourt
Scriitorul Éric Vuillard, în vârstă de 49 de ani, a câştigat premiul Goncourt pe 2017 pentru romanul "L'Ordre du jour". În cele 160 de pagini, Vuillard a spus o poveste de o putere siderantă prin simplitatea ei, potrivit Le Monde.
Éric Vuillard este scriitor şi cineast francez, născut pe 4 mai1968, la Lyon. A debutat ca scriitor în 1999. A semnat scenarii pentru trei filme, iar printre distincţiile primite până în prezent se numără Prix Ignatius J. Reilly 2010 pentru "Conquistadors" şi Prix Valery-Larbaud 2013 pentru "La Bataille d'Occident et pour Congo”.
Prix Goncourt este un premiu literar care recompensează scriitori de limbă franceză, creat prin testament de Edmond de Goncourt, în 1892. Societatea literară Goncourt a fost oficial înfiinţată în 1902, iar primul premiu Goncourt a fost atribuit pe 21 decembrie 1903. Acest premiu anual este decernat la începutul lunii noiembrie de Academia Goncourt, după trei preselecţii succesive, care sunt anunţate în septembrie şi octombrie, dintre romanele publicate în Franţa în anul în curs.
Prix Goncourt este cel mai vechi premiu literar francez şi, de asemenea, este considerat cel mai prestigios dintre trofeele de acest tip atribuite în Franţa.
Premiul Goncourt este atribuit în fiecare an în restaurantul Drouant din Paris. Câştigătorul premiului Goncourt primeşte suma simbolică de 10 euro, însă cartea lui urmează să fie tipărită într-un tiraj important.
US National Book Award
Jesmyn Ward a câştigat pentru a doua oară unul dintre cele mai importante premii oferite pentru literatura americană, National Book Award pentru ficţiune. Romanul ei "Sing, Unburied, Sing", care vorbeşte despre rasă, sărăcie, pierderi şi familie, a fost lăudat de critici şi i-a adus scriitoarei acest al doilea premiu în decurs de şase ani.
Jesmyn Ward, în vârstă de 40 de ani, a primit acelaşi trofeu în 2011, pentru romanul "Salvage the Bones". "Sing, Unburied, Sing" urmăreşte o familie care trăieşte într-un oraş fictiv din Mississippi, după ce a fost lovit de uraganul Katrina.
Categoria nonficţiune a fost câştigată de jurnalista ruso-americană Masha Gessen, pentru "The Future is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia". De trei ori finalist la premiul Pulitzer, Frank Bidart a câştigat premiul categoriei Poezie, cu "Half-light: Collected Poems 1965-2016", în timp ce pentru categoria Lietartură pentru tineri, Robin Benway a fost premiat pentru "Far from the Tree”.
Premiile Pulitzer pentru Arte
”The Underground Railroad”, de Colson Whitehead, a câştigat premiul Pulitzer 2017 la categoria „Literatură”. La categoria „Poezie”, a fost ales ”Olio”, de Tyehimba Jess, iar ”Sweat”, de Lynn Nottage la Teatru (Dramă). Criticul de teatru Hilton Als de la The New Yorker a câştigat premiul Pulitzer la categoria ”Critică”. Acesta este al doilea an consecutiv când cotidianul The New Yorker se impune la această categorie, după victoria repurtată în 2016 de Emily Nussbaum.
Premiile Pulitzer, înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii, sunt atribuite în 21 de categorii.
Cotidianul The New York Times deţine recordul de premii Pulitzer câştigate până la ediţia din acest an, cu 119 trofee, şi a primit în 2017 alte trei distincţii, impunându-se la categoriile ”Fotografie Breaking News” (”Breaking News Photography”), ”Cronică” (”Feature Writing”) şi ”Jurnalism internaţional” (”International Reporting”).
Aceste trofee, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la ”Breaking news” la articole care se înscriu în sfera ”Serviciilor publice” şi până la ”Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum ”Ficţiune”, ”Istorie”, ”Dramaturgie” şi ”Muzică”.
Premiile Pulitzer din acest an au fost atribuite în contextul în care redacţiile de pe întregul teritoriu al Statelor Unite se confruntă cu provocări tot mai mari, iar presiunile financiare ”secătuiesc” multe dintre companiile din presă de resursele de care au nevoie pentru a produce un jurnalism de calitate. Premiile Pulitzer din 2017 au fost anunţate, de asemenea, într-o perioadă în care administraţia Trump a adoptat o atitudine vizibil ostilă faţă de multe companii media - preşedintele Donald Trump spunând la un moment dat că redacţiile de ştiri reprezintă ”inamicul poporului american”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.