”Brâncuşi” a sculptat şi şi-a spus rugăciunea, ”Ofelia” şi-a plâns soarta, ”Miţa Biciclista” a pedalat veselă prin Bucureşti, iar ”Coana Chiriţa” i-a întâmpinat pe trecători. Toate statuile vivante şi-au spus poveştile joi, în nocturnă, sub lumina reflectoarelor, fiecare cu muzica ei, cu costume fabuloase create de studenţii de la Arte, în curtea Casei Cesianu, la Noaptea Statuilor Vivante, în seara de deschidere a Festivalului Statuilor Vivante, organizat de Teatrul Masca până în 20 iunie.
Rică, fante de Obor, Balerina, Frida Khalo, Ofelia, Catherine, Dactilografa, Andromaca şi Poliţistul colonial au fost câteva dintre personajele care i-au făcut pe bucureşteni să râdă, să plângă, să intre în jocul propus de actori pentru câteva minute, atât cât a durat fiecare mini-spectacol al unei statui vivante, în curtea casei Filipescu-Cesianu, pe Calea Victoriei nr. 151.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anul acesta, ediţia a 6-a a Festivalului Statuilor Vivante se desfăşoară sub semnul lui Constantin Brâncuşi. "Era firesc ca să găsiţi o statuie care-l întruchipează pe Brâncuşi în atelierul lui din Paris. Am adus însă şi «Rugăciunea». Ni s-a părut că statuia asta este extrem de dramatică, extrem de teatrală, în sensul cel mai bun. Veţi găsi şi personaje shakespeariene, Richard al III-lea, dar şi Ofelia. Am plonjat şi către teatrul antic. Aici, stăm pe piedestalul pe care va evolua Andromaca. Există şi trei statui care vizează un spectacol mai amplu despre mahalaua bucureşteană, e Rică, fante de Obor, Miţa Biciclista şi mai e un personaj pe care nu mi-l amintesc acum”, a povestit Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca.
”Constantin Brâncuşi” (Massimiliano Nugnes) s-a închinat şi a cioplit o bucată de lemn. Prăfuit, cu pălărie, i-a aşteptat pe spectatori gânditor, cu uneltele alături, cu o ţigară ruptă între degete şi un păhărel pe masă. "Haide, du-te, te cheamă!”, i-a spus prietenul. "Pe mine?”, şi Brâncuşi şi-a luat creionul şi caietul de desen.
"Uite-l pe Brâncuşi!”, a spus şoptit un domn. "Lasă-mă, să mă mai uit!”, şi-a rugat un copil tatăl. "E minunată această Domnişoară Havisham!”, a spus o studentă.
Zona asiatică a fost bine reprezentată joi seară, la Noaptea Statuilor Vivante, prin Soldaţii de teracotă, Japonezele şi Confucius, care vor face parte dintr-un viitor spectacol cu teme chinezeşti. „Afară evoluează o echipă de actori care fac animaţie, în aşteptarea publicului”, a mai spus Mihai Mălaimare. El a completat: "începând de sâmbătă, şi duminică, colegi din alte ţări, chiar şi din Statele Unite, vor evolua alături de noi, sâmbătă în Parcul Crângaşi, şi duminică în Parcul Al. I. Cuza. Festivalul are, anul acesta, cinci zile. Aceasta este prima (joi, n.r). Fiecare seară se va încheia cu un spectacol, cu excepţia zilei de mâine, când am preferat să o dedicăm copiilor. Vom juca de trei ori spectacolul «A fost odată ca niciodată»”.
“Am încercat şi anul trecut Noaptea Statuilor Vivante. Mi se pare că noaptea statuile au ceva în plus, ceva inefabil. Gândiţi-vă că o statuie vivantă este ca un fel de fantomă, care vine de undeva din timp şi este adusă la viaţă de un actor. Sigur, sub lumina soarelui, la 30 de grade, poate mai puţin, dar aici, sub lumina reflectoarelor, cu răcoarea serii, sunt convins că lucrurile vor fi foarte aproape de real”, a povestit directorul festivalului pentru agenţia de presă News.ro.
Statuile şi-au spus poveştile triste sau vesele, sub lumina reflectoarelor, în aplauzele sutelor de trecători care s-au oprit din drumul lor pe calea Victoriei, până la ora 22.00. Fiecare a avut aproape trei minute de jucat un rol, apoi a încremenit. O pauză şi apoi spune din nou acelaşi lucru. Una dintre cele mai admirate actriţe a fost Ioana Rufu, cea care a îmbrăcat costumul Miţei Biciclista, cu pălărie şi ciorapi plasă. Cu mişcări uşor statuare, Miţa s-a rujat, a băut puţin dintr-o sticlă, a fumat, a pedalat, totul sub blitzurile fotografilor amatori sau profesionişti, al privitorilor. "Dar ce urâtă era Miţa asta!”, a exclamat un spectator.
Statuia vivantă a Coanei Chiriţa, personajul lui Vasile Alecsandri, îmbrăcată într-un costum de culoarea teracotei, nu foarte greu, cu pălărie şi machiaj pe măsură, aşa cum spunea actriţa Anamaria Ioniţă, i-a întâmpinat pe trecători cu zâmbete şi voie bună, cu explicaţii legate de ce se întâmplă la festival. Înainte de începerea spectacolelor. "Eu am înţeles că se cântă operă?”, i-a reproşat o doamnă. "Cum, şi trebuie să ne plimbăm pe la fiecare statuie? Nu stăm într-un loc?”, a fost nedumerirea ei. Coana Chiriţa, cu calm, i-a explicat în ce constă acest eveniment. "Va fi Cântăreaţa de Operă, trebuie doar să o găsiţi. Fiecare are câteva minute de interpretat un mic rol şi treceţi pe la fiecare să vedeţi ce are de arătat”, a spus statuia vivantă.
"Eu am avut parte numai de întâmplări fericite cât am participat în festival. Trecătorii au tot felul de comentarii, uite clipeşte, nu mai clipeşte, stau foarte atenţi să vadă ce facem, se uită dacă respirăm, spun e de porţelan, e din carne, sunt tot felul de reacţii. Colegii mei au avut parte şi de reacţii mai puţin plăcute”, a povestit actriţa pentru News.ro.
Ofelia, într-o rochie de culoarea pământului, şi-a plâns soarta cu un buchet de flori în mână, iar Catherine (actriţa Lavinia Cosma), personajul lui Emily Bronte din "La răscruce de vânturi”, i-a scris scrisori lui Heathcliff, pe care le arunca apoi în aşteptarea lui.
Un chelner, îmbrăcat în costum portocaliu a dansat step. Pur şi simplu. Iar spectatorii s-au adunat ca la urs. O balerină a făcut piruete, dar şi Frida Khalo s-a pictat pe sine. Poliţistul colonial fluieră, dirijează circulaţia şi se gândeşte la cea mai frumoasă femeie.
În foişorul din curtea Casei Filipescu-Cesianu, un fel de scenă centrală a festivalului, Domnişoara Havisham şi-a trăit spulberatele-i amintiri de iubire între un album în care era fotografia iubitului care nu a venit la nuntă, nişte cărţi de ghicit şi două păpuşi, Mirele şi Mireasa, luate de pe tort şi al căror destin speră să-l dirijeze. Peste tot plutea pânza de păianjen a Morţii. Cu o rochie spectaculoasă, de mireasă părăsită, cu faţa albă ca varul, crăpată, personajul lui Dickens e trist şi fără speranţă. Câteva statui au defilat prin curte.
Ediţia de anul acesta a festivalului va avea loc în perioada 17-18 Iunie, în Parcul Crângaşi, iar în zilele de 19 şi 20 iunie în Parcul Al. I Cuza.
În acest an, costumele statuilor au fost realizate de actori tineri, care au absolvit facultăţi de profil în urmă cu un an sau doi şi care au participat la un casting realizat de Teatrul Masca în acest scop.
Festivalul Internaţional de Statui Vivante susţine programul Bucureşti 2021 - oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Statui Vivante a avut loc în anul 2011 şi i-a avut ca invitaţi pe Silence Teatro (Italia), Shadows (România) şi Teatrul Akt (Polonia). Atunci, peste 60 de statui au transformat aleile Herăstrăul în ”La Rambla Bucureştiului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.