Celebrarea Paştelui la aceeaşi dată este motiv de dispută între arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.
Arhiepiscopul Tomisului a declarat la Mănăstirea Dervent că Vasile Bănescu „este un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune (...), care vorbeşte chiar împotriva bisericii, (...) are a doua soţie care a fost categoric împotriva religiei”. Declaraţia a venit după ce Vasile Bănescu l-a criticat, spunând că ar trebui „să ascundă cât mai puţine schelete în dulap, să recunoască onest elefantul strecurat în cameră şi caii troieni din discursul public ideologizat”.
Vasile Bănescu a răspuns din nou, vineri, la afirmaţiile arhiepiscopului: „Minciuna cruntă, insolentă şi obscenă expectorată public, atacul la persoană şi mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură „creştină” şi furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total şi zgomotos pe absolut oricine. Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, o persoană care s-a compromis personal până la creşterea stufoasă în jurul ei a unui bogat folclor public/ infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun şi interesul naţional, persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un dictator declarat criminal de război şi în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituţia pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârşit de trist şi scandalos caz, situaţia devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice şi pocăinţă. Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”.
IPS Teodosie a spus că îi compătimeşte pe catolici, care „nu au Lumină Sfântă”. El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că „Paştele adevărat este acolo unde vine Sfânta Lumină”. Patriarhia Română a transmis că este o chestiune care nu ţine de dogmă ci de unitate inter-bisericească, fiind necesare consultări pe această temă.
Propunerea ca Paştele ortodox să fie celebrat odată cu cel catolic a fost făcută de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi. Diplomatul a argumentat că decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului Rece. Şi profesorul Adrian Papahagi a exprimat un punct de vedere similar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.