Cărţi bine documentate, de istorie, cu pilde şi vorbe de duh asiatice, despre cunoaştere sau despre călătorii neobişnuite, basme sau poveşti pentru copii fericiţi sunt câteva dintre recomandările propuse de editura Humanitas în ultima lună de vară. Scriitorii acestor volume sunt: Heather Dune Macadam, Cristian Preda, Ştefan Liiceanu, Adriana Ştefan, Eric-Emmanuel Schmitt, Francesc Miralles şi Yongey Mingyur Rinpoche.
Recomandări Humanitas
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În Colecţia Istorie, Humanitas propune una dintre cele mai puternice cărţi, un document despre o perioadă din istoria omenirii ce nu trebuie uitată niciodată: „Cele 999 de la Auschwitz. Povestea primelor femei trimise în lagărul morţii” de Heather Dune Macadam. Deşi nu-i o lectură comodă, de vacanţă, cartea este o lecţie „despre puterea de a supravieţui în condiţii înfiorătoare”. Cartea reconstituie contextul istoric al deportărilor din Slovacia, viaţa comunităţilor evreieşti de dinaintea războiului, înăsprirea persecuţiilor şi inocenţa familiilor ce-şi pregăteau fiicele pentru deportare la Auschwitz. Daily Express o numeşte: „o contribuţie importantă la literatura Holocaustului şi la istoria femeii”. Preţ: 54 de lei.
O nouă apariţie Humanitas este şi cartea lui Cristian Preda, „Robul succesului. Viaţa politică a lui Victor Eftimiu sub şase constituţii” ce prezintă cititorilor biografia politico-intelectuală a scriitorului Victor Eftimiu. O carte despre un scriitor născut ca supus al sultanului Abdul-Hamid II şi care a murit în România lui Nicolae Ceauşescu”. Un om de succes în toate aceste epoci. Preţ: 49,90 de lei.
„Îndrăgostit de lume”, despre călătoria unui călugăr buddhist pe tărâmurile dintre viaţă şi moarte, scrisă de Yongey Mingyur Rinpoche cu Helen Tworkov, este confesiunea sinceră a unui călugăr buddhist care alege să renunţe la statutul său religios şi la confortul unei vieţi privilegiate, pentru a se pune la încercare trăind de azi pe mâine ca cerşetor, urmând astfel străvechea tradiţie indiană a yoghinilor rătăcitori. Cititorul va găsi aici învăţături preţioase despre cum putem transforma dificultăţile în şanse şi cum îndepărtarea de apropiaţi ne poate apropia de ceea ce suntem cu adevărat. Preţ: 45 de lei.
Ştefan Liiceanu a ales, în „Arcaşul fără arc”, poveşti, pilde şi vorbe de duh din China, Japonia şi Coreea. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu universul atât de special şi profund al Asiei este o iniţiere, iar pentru cei pasionaţi - o culegere rafinată de poveşti grupate pe teme: natura umană, umor, înţelepciune, budism zen, fabule şi maxime. Preţ: 59.90 de lei.
„Athénée Palace” de R. G. Waldeck este un reportaj viu ca un roman despre dramaticul an 1940 în România, scris la cald de corespondenta săptămânalului american Newsweek la Bucureşti, publicat succesiv în SUA şi Marea Britanie. Povestea reconstruieşte ca un puzzle un Bucureşti din alte vremi, frământat de evenimente politice contradictorii şi imprevizibile, dar capabil încă să le privească cu scepticism şi ironie; un Bucureşti devenit placa turnantă a serviciilor secrete europene şi teritoriul de experimentare a noii ordini economice naziste; un oraş în care farmecul strălucitor al unei capitale europene se îngemănează cu vraja lucirilor stinse ale Orientului. Pe coperta cărţii este o fotografie de Willy Pragher cu Calea Victoriei la Athénée Palace din iunie 1941. Preţ: 39 de lei.
Recomandări Humanitas Junior
„Pisoiul care se temea de orice”, prima carte pentru copii scrisă de Éric-Emmanuel Schmitt, a fost bestseller la Salonul de Carte Bookfest. Autor francez tradus în peste patruzeci de limbi, recompensat cu peste douăzeci de premii şi distincţii literare, vândut în milioane de exemplare, Éric-Emmanuel Schmitt îi învaţă pe cei mici prin această carte concepte-cheie precum curajul, libertatea, respectul. Preţ: 34 de lei.
În aceeaşi colecţie, o carte ce reprezintă un ghid pentru părinţi şi educatori, „Poveşti pentru copii fericiţi”, scrisă de Alex Rovira şi Francesc Miralles, cu ilustraţii de Albert Asensio, include 35 de istorioare despre valorile care cultivă fericirea. Preţ: 42 de lei.
Un alt succes Humanitas Junior este „Ikigai. Cum să îţi găseşti drumul în viaţă“ de Héctor García şi Francesc Miralles, cu ilustraţii de Xuan Loc Xuan. Prin această carte, autorii propun tinerilor cititori cu vârste între 10-12 ani să-şi descopere pasiunile şi să-şi găsească propriul drum. Autorii îi încurajează pe tinerii cititori să se cunoască mai bine şi să înţeleagă cum şi-ar putea fructifica punctele forte, pasiunile şi aptitudinile în următorii ani de studiu, în viitoarea profesie ori în relaţiile cu ceilalţi. Preţ: 34 de lei.
„Poveşti pe nerăsuflate” de Adriana Ştefan, cu ilustraţii de Daniela Olaru, este cu eroi care le seamănă celor mici care au 6-9 ani. O lume colorată, plină de mister. Aventurile au final neaşteptat. Preţ: 29 de lei.
„1001 de nopţi”, basme arabe istorisite de Eusebiu Camilar, volumul I, cu ilustraţii de Ana Alfianu, recomandată celor cu vârste de 10-12 ani, conţine poveştile depănate de iscusita Şeherazada de-a lungul a o mie şi una de nopţi spre desfătarea soţului său, preaputernicul Riar Şah, fiind cele mai cunoscute din toată literatura lumii. De la peripeţiile lui Aladin, stăpânul lămpii fermecate, la epopeea lui Sindbad marinarul şi de la năzdrăvăniile lui Ali Baba şi ale celor patruzeci de hoţi la isprăvile lui Harun al-Raşid, califul-califilor, basmele arabe zugrăvesc lumi fără seamăn, neîntrecute în frumuseţe şi farmec.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.