Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), întrunit în şedinţă publică marţi, a sancţionat posturile de televiziune eStrada TV şi Realitatea TV cu amenzi în valoare de 40.000 de lei, respectiv 10.000 de lei pentru încălcarea mai multor articole din Legea audiovizualului.
eStrada TV a încălcat prevederile art. 73, art 120 alin (1) şi 130 alin (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Raportul a cuprins două ediţii ale emisiunii "Fabrica de sănătate", difuzate în data de 21.03.2019.
Potrivit articolului 73, "este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.
Art. 130 - (1) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la produse şi tratamente naturiste, care, după caz, nu sunt însoţite de avertizarea, sonoră şi scrisă: a) „Produs neatestat medical”; b) „Metodă neatestată medical”.
Realitatea TV a primit amendă pentru ediţia emisiunii "Jocuri de putere" din 12.03.2019, la difuzarea căreia radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 40 alin. (2) şi (5), art. 64 alin. (1) lit. a şi b şi art. 65 lit. c din Codul audiovizualului.
Art. 40 prevede că: "în cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt".
În aceeaşi şedinţă, Kanal D, Pro TV, TVR 1 au primit somaţii publice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.