Ultima zi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) aduce în faţa publicului spectacole captivante de teatru, muzică şi dans, dar şi Gala de închidere FITS - Corul Naţional de Cameră “Madrigal - Marin Constantin ” care va avea loc de la ora 21.00 la Muzeul Astra din Sibiu. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a apreciat festivalul drept „o ediţie excepţională”. Premiul Ministerului Culturii, în semn de înaltă preţuire pentru promovarea dialogului dintre artişti şi profesionişti în domeniul artelor spectacolului, i-a fost acordat sâmbătă profesorului Octavian Saiu.
„Unul dintre oamenii care joacă un astfel de rol transformator şi modelator, care-şi asumă să explice şi să pună în lumină, este profesorul Octavian Saiu. Iubirea pentru teatru şi pentru FITS i-au adus aprecierea publicului, iar de două decenii este o prezenţă aşteptată şi îndrăgită a acestui festival. Îl felicit, în numele Ministerului Culturii, pentru că face din conferinţele FITS spectacole de erudiţie şi declaraţii de iubire faţă de cultură. Reamintesc că Octavian este consultant al mai multor festivaluri din lume, predă la universităţi cunoscute din ţară şi din străinătate, face acte de diplomaţie culturală în beneficiul României. A scris cărţi apreciate şi premiate despre teatru şi a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, a transmis Raluca Turcan pe pagina de Facebook.
„Octavian Saiu este un adevărat #prieten al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi doresc să îi mulţumesc şi îl aplaud pentru fiecare dialog, conferinţă şi articol scris pentru şi despre FITS, în fiecare an. Aşa cum, el însuşi, declara în urmă cu mai mulţi ani, „FITS este un vis împlinit şi un miracol al teatrului într-un oraş care este el însuşi de vis!”. Cu siguranţă, acest miracol teatral de la Sibiu se datorează unor oameni ca Octavian Saiu”, a mai spus ministrul.
„Le mulţumesc, încă odată, pentru că au acceptat să fie parte din povestea FITS 2024 stelelor care au strălucit în această ediţie: doamnele Isabelle Adjani, Anne Teresa de Keersmaeker şi Susanne Kennedy, domnii David Esrig, Jon Fosse, John Malkovich şi Theodoros Terzopoulos. Cu astfel de personalităţi în mijlocul său, venite pentru a-şi dărui din talentul lor creator, Sibiul este astăzi o adevărată capitală mondială a culturii. Stelele de pe Aleea Celebrităţilor ce le vor purta numele vor fi mărturii ale prieteniei strânse dintre aceşti artişti şi România. Oaspeţii noştri din acest an se alătură altor personalităţi celebre din lumea teatrului şi a filmului, din ţara noastră şi din străinătate, pe care FITS le-a onorat de-a lungul timpului”, a apreciat Turcan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.