Muzeul Amintirilor din Comunism anunţă deschiderea, la 2 septembrie, a unei noi expoziţii temporare dedicată primelor zile de şcoală în perioada comunistă. Sub titlul „Primul clopoţel", aceasta va cuprinde fotografii şi obiecte autentice din sălile de clasă, precum şi rechizite ale elevilor.
Expoziţia va putea fi vizitată gratuit în fiecare zi, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 - 18:00.
Expoziţia „Primul Clopoţel” îşi propune să transporte vizitatorii într-un moment emblematic şi să recreeze atmosfera începutului de an şcolar în comunism. De la mirosul de cerneală şi lemn al băncii din clasă, la imaginea îmbătrânită a tablei negre, vizitatorii vor putea simţi cu adevărat pulsul învăţământului din acea epocă. Printre obiectele expuse, cu care publicul va putea interacţiona, se numără şi Abecedarul, prima carte pe care o primeau elevii intraţi în sistemul de învăţământ, dar şi obiecte personale ale şcolarilor, care îi însoţeau în fiecare zi la şcoală. Fotografiile expuse fac parte din colecţiile Muzeului Cineastului Amator şi ale Arhivei de Fotografie şi redau momente din sălile de clasă, activităţi educaţionale sau sportive, oferind o fereastră în universul şcolilor comuniste.
Atmosfera zilelor de şcoală va fi completată la cafeneaua MAdC. Publicul va putea gusta celebrul „sandviş al şcolarului”, care umplea ghiozdanele cu mirosul său pătrunzător de usturoi, sau sucurile copilăriei şi cele mai cunoscute prăjituri din comunism.
„Prima zi de şcoală va rămâne pentru mulţi elevi o amintire încărcată de emoţie şi provocări, indiferent de perioada în care au trăit. Prin această expoziţie dorim să ne conectăm cu aceste amintiri palpabile, oferind în acelaşi timp publicului ocazia de a observa schimbările care au avut loc în ritualul începerii şcolii de-a lungul decadelor şi de a înţelege mai bine contextul istoric al educaţiei”, spune Ioana Bejan, cofondatoare MAdC.
În cadrul expoziţiei, Muzeul Amintirilor din Comunism prezintă nu doar obiectele, ci şi poveştile din spatele lor. Vizitatorii vor avea ocazia să afle mărturii şi amintiri, care reconstituie momente din viaţa unui şcolar în comunism.
Totodată, MAdC lansează invitaţia publicului de a contribui la această expoziţie, prin donaţia de obiecte sau amintiri care îi leagă de perioada şcolii. Textele pot aborda orice aspect al vieţii de şcolar în timpul regimului comunist, pot fi despre întâmplări triste sau vesele, iar protagoniştii pot fi autorii textelor sau chiar părinţii, bunicii sau vecinii. Numele protagoniştilor sau datele exacte nu trebuie incluse, iar textele pot fi oferite în mod anonim.
Cei care îşi doresc să contribuie la această iniţiativă o pot face direct la sediul muzeului, pe Bd. Eroilor, nr. 19, Braşov. Persoanele care preferă mediul online, pot scrie un mesaj pe Facebook sau un e-mail la hello@madc.ro. În plus, pentru cei care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului: 0726 787 499.
Expoziţia este rezultatul unui strâns parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator şi Arhiva de Fotografie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.