Medicii chirurgi din oraşul american Baltimore au realizat în premieră mondială primele transplanturi de organe - ficat şi rinichi - prelevate de la un donator seropozitiv, care au fost grefate în corpurile a doi pacienţi infectaţi cu HIV, informează cbsnews.com.
Intervenţia chirurgicală, aşteptată cu mare interes, reprezintă o nouă opţiune pentru pacienţii diagnosticaţi cu HIV, ale căror organe interne, în special ficatul şi rinichii, sunt de obicei grav afectate de acest virus.
Medicii de la Johns Hopkins Medicine au anunţat, miercuri, că ambii pacienţi se simt bine după operaţie. Unul dintre ei a primit un rinichi, iar celălalt un ficat, de la un donator seropozitiv decedat. În mod obişnuit, aceste organe nu ar fi putut fi folosite, din cauza infecţiei cu HIV.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Medicii din Africa de Sud au anunţat anterior că au transplantat cu succes rinichi provenind de la un donator seropozitiv, însă specialiştii din Baltimore spun că transplantul de ficat de la un donator cu HIV reprezintă o premieră mondială.
”Ar putea să însemne o nouă şansă la viaţă”, a spus medicul Dorry Segev, specialist în proceduri de transplant la Johns Hopkins Medicine din Baltimore, care a solicitat autorităţilor americane să modifice legislaţia în vigoare, pentru a anula interdicţia de 25 de ani aferentă acestei proceduri medicale. El consideră că mai multe sute de pacienţi diagnosticaţi cu HIV ar putea beneficia de pe urma unor astfel de intervenţii.
”Estimăm că aproximativ între 300 şi 500 de donatori ar fi disponibili în fiecare an şi ar putea fi făcute aproximativ 1.000 de transplanturi”, a adăugat chirurgul american.
În schimb, pentru pacienţii care nu au în organism virusul ce declanşează SIDA, situaţia rămâne neschimbată - medicii nu le vor oferi organe provenind de la donatori cu HIV.
Cele două intervenţii, realizate la începutul acestei luni, fac parte dintr-un studiu mai amplu, care doreşte să determine dacă transplanturile de organe seropozitive pot să îi ajute cu adevărat pe pacienţii seropozitivi.
Motivul este următorul: medicamentele moderne anti-HIV au transformat SIDA dintr-o boală letală într-o boală cronică, cu care pacienţii pot să trăiască timp de mai multe decenii - iar acest fapt înseamnă că pacienţii pot să trăiască suficient de mult pentru a suferi insuficienţă cardiacă, renală, hepatică sau a altor organe.
Pacientul care a primit un rinichi avea HIV de peste 30 de ani. Făcea dializă şi se afla pe lista de transplant de mai mulţi ani. Operaţia a decurs fără complicaţii, au precizat medicii din Baltimore.
Pacientul care a beneficiat de un transplant de ficat avea HIV de peste 25 de ani. El a dezvoltat hepatita C, de care a reuşit să se vindece, însă ficatul lui suferise vătămări ireparabile. El se află încă în spital şi va fi externat peste câteva zile.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.