Prima expoziţie itinerantă dedicată stilului Art Nouveau din România, „Manifestări ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, va fi organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), la Castelul Pelişor de la Sinaia, în perioada 10 martie - 19 iunie 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Castelul Pelişor din Sinaia va fi prima oprire a unei expoziţii itinerante, pusă în valoare în mijlocul obiectelor ce au aparţinut Reginei Maria. Aceste obiecte se află în patrimoniul Muzeului Naţional Peleş, partener special în organizarea proiectului expoziţional.

Expoziţia dedicată „artei totale" poate fi vizitată la Pelişor până pe 19 iunie, după care îşi urmează drumul prin ţară, spre alte clădiri reprezentative pentru ilustrarea stilului Art Nouveau, aşa cum s-a manifestat acesta în România.

„Art Nouveau este un stil şi o mişcare internaţională de artă, arhitectură şi artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. De aceea se numeşte şi arta 1900. Se distinge ca un stil valoros, primenitor, de reconsiderare estetică consistentă şi de înnoire prin manifestările sale din artele decorative. Traversează domenii, răsfrânge influenţe, dizolvă canoane şi inventează. În România, manifestările artei totale cunosc denumiri date de influenţele majore prin care arhitectura, interioarele, mobilierul şi arta aplicată ajung să fie realizate. Astfel întâlnim în Transilvania deopotrivă Sezession, Szecesszió şi Jugendstil, iar în Vechiul Regat Art Nouveau”, a spus Fraçoise Pamfil, arhitecta care a oferit echipei INP consultanţa ştiinţifică pentru realizarea expoziţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Expoziţia contribuie la înţelegerea istoriei, ideilor, caracterului, manifestărilor, specificului, valorii şi importanţei moştenirii Art Nouveau în România - esenţiale pentru conservarea şi promovarea acestui patrimoniu.

„Alegerea acestei teme centrale pentru expoziţie, a artei totale, este şi o metaforă pentru apropierea publicului larg de acest stil eliberator, îndrăzneţ, cunoscut sub numele de Art Nouveau. Ori acesta este principalul motiv pentru care am pus la cale acest itinerariu Art Nouveau, pe care sperăm să-l parcurgă cât mai mulţi iubitori de frumos, istorie şi patrimoniu”, a precizat Irina Iamandescu, director adjunct INP - Direcţia Momumente Istorice - şi coordonatoarea proiectului.

Clădiri, detalii, instalaţii, obiecte decorative

Secţiunile expoziţiei cuprind, pe lângă spectaculoasele clădiri reprezentative pentru manifestarea artei totale în România, serii de detalii grupate în tematici ca: arta tâmplăriilor din lemn, geometrii şi modulări de pavimente, declinări decorative murale, expresivitatatea instalaţiilor, măiestria pieselor spaţiului interior, obiecte decorative.

Elemente cu caracteristici asemănătoare care se regăsesc atât în arcul intracarpatic cât şi în cel extracarpatic au în comun efortul de a mărturisi, în ritmuri diferite, fenomenul arhitectural Art Nouveau/ Szecesszió/ Sezession/ Jugendstil şi modul în care au coexistat de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la începutul anilor '20 ai secolului al XX-lea în această parte a Europei.

Oraşele reprezentate în expoziţie prin patrimoniul Art Nouveau pe care îl deţin sunt: Arad, Baia Mare, Băile Govora, Borsec, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Calafat, Cluj-Napoca, Constanţa, Corabia, Covasna, Craiova, Deva, Ditrău, Gheorgheni, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ocna Sibiului, Odorheiu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Sinaia, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.

Castelul Pelişor - prima gazdă a expoziţiei - reprezintă manifestarea artei totale novatoare, prin implicarea Reginei Maria, care şi-a asumat stilul Art Nouveau în esenţa sa nonconformistă şi spectaculoasă. Influenţe considerabile asupra creaţiei de mobilier gândite de Regina Maria s-au datorat Şcolii de la Darmstadt. Scoţianul Baillie Scott a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi europeni ai mişcării Arts and Crafts. Acesta a decorat numeroase camere din palatul ducelui Ernst Ludwig von Hesse din Darmstadt, care a fost nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii şi soţul Victoriei Melita, sora mai mică a Reginei Maria. Garniturile de mobilier pentru Camera de aur şi dormitor, concepute în jurul anului 1909 la curtea ducilor Hesse, realizate la Şcoala de Arte şi Meserii de pe şantierul reşedinţelor regale, sunt cele mai inedite lucrări păstrate în colecţia Castelului Pelişor, prezentând motive decorative medievale. Floarea de crin şi de iris sunt laitmotive ale creaţiei, regăsite inclusiv pe spătarele unor scaune şi fotolii. Atelierul vienez Bernhard Ludwig a furnizat o serie de garnituri de mobilier, printre care cele din camera de joacă a principilor. Fiul lui Bernhard Ludwig a devenit ulterior, la Sinaia, decoratorul cel mai important. Acesta a adoptat designul Sezession, guvernat de elemente geometrice, cu linii uşor curbate şi inserţii sculpturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.