Ovidiu Enculescu, preşedintele editurii RAO, a declarat, sâmbătă, pentru Agenţia de presă News.ro, în legătură cu lansările controversate ale cărţilor lui Dan Voiculescu şi Adrian Năstase la Târgul Internaţional de Carte de Învăţătură Gaudeamus, că editarea şi lansarea unei cărţi la un târg de carte sunt acţiuni „absolut normale şi nu pot fi puse sub semnul întrebării vreo secundă de cineva care ştie să citească şi înţelege ceea ce citeşte, în general”. Despre Lidia Bodea, directorul general Humanitas, care şi-a anunţat demisia din conducerea Asociaţiei Editorilor din România (AER), Enculescu a spus că probabil că aceasta este „un biet instrument”.
Un grup de protestatari a contestat prezenţa la târgul Gaudeamus a lui Dan Voiculescu, vineri - care şi-a lansat cartea "Lupta politică", volumul II -, a lui Adrian Năstase şi Sorin Roşca Stănescu, foşti condamnaţi, care, după părerea lor, vorbesc despre "valori inversate" şi care nu ar trebui să fie în viaţa publică. Tinerii nemulţumiţi, având insigne cu #rezist, au strigat că aceştia sunt "satrapii ţării ăsteia", oameni din cauza cărora ei pleacă din ţară. După lansarea cărţii lui Dan Voiculescu la standul editurii RAO, Adrian Năstase şi-a lansat, la rândul lui, vineri, cartea „Sub zodia momentului”.
„Nu văd în niciun caz vreo problemă în decizia potenţială, probabilă, existentă a mea de a edita sau nu o carte. Cititorii care pun astfel de întrebări cred că nu prea citesc, de fapt. Este o furtună cu totul artificială, cu excepţia unor momente triste din istorie când anumite cărţi au fost arse în piaţa publică şi anumiţi autori au fost stigmatizaţi şi puşi la zid, indiferent de nume sau de subiect. Nu vreau să ne mai întoarcem la a stigmatiza, a pune la zid, un editor, un autor, un organizator de târguri, pentru faptul că a fost publicată o carte, a fost prezentat un autor şi aşa mai departe. Cred că este vorba de o minoritate”, a spus Enculescu pentru News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Poziţia mea clară este că într-o lume normală editarea unei cărţi, lansarea unei cărţi la un târg de carte şi aşa mai departe sunt acţiuni absolut normale şi care nu pot fi puse sub semnul întrebării vreo secundă de cineva care ştie să citească şi înţelege ceea ce citeşte, în general, orice, chiar şi Sandra Brown”, a adăugat el.
„Nu obligăm pe nimeni să cumpere, să participe, să fie de acord, să nu fie de acord. Sunt atâtea lucruri care se publică şi nasc controverse. Şi foarte bine că se întâmplă acest lucru”, a mai spus el.
Referitor la demisia Lidiei Bodea, directorul general Humanitas, din conducerea Asociaţiei Editorilor din România în semn de protest faţă de lansarea de vineri, la Gaudeamus, a cărţii lui Dan Voiculescu, Ovidiu Enculescu a spus că, probabil, aceasta este „un biet instrument”.
„Sună asta a respect faţă de libertatea de exprimare, toleranţa? E posibil aşa ceva? A spus şi ceva despre mersul în piaţa publică în pielea goală. Ea confundă în cazul acesta, probabil, publicatul unei cărţi cu mersul în piaţa publică în pielea goală. Nu seamănă deloc cele două acţiuni. A lansa o carte nu poate fi ceva moral sau imoral. Din punctul cui de vedere? Al cui? Al domniei sale? Perfect, e liberă să gândească cum vrea. Mă miră. Îmi este simpatică, dar cred că nu de la ea a pornit chestia asta. Ea e probabil un biet instrument, împins în faţă de alţii care probabil nu au tăria să iasă să spună acelaşi lucru. Probabil cei din spate şi-au dat seama că s-ar descalifica”, a spus Ovidiu Enculescu.
Într-o scrisoare publicată pe Facebook şi adresată preşedintelui şi directorului executiv al AER, Lidia Bodea şi-a anunţat demisia din calitatea de membru al Comitetului Director al Asociaţiei Editorilor din România.
„Este o hotărâre pe care o iau tocmai pentru că nu am reuşit să răspund aşa cum mi-aş fi dorit încrederii acordate de către cei care m-au votat şi care au considerat că prezenţa mea în Consiliul Director va fi o garanţie a respectării statutului AER. Din păcate, de câtăva vreme constat că, deşi primul chemat să asigure respectarea statutului, Consiliul Director pare a fi primul dispus să-l ignore, cel puţin în punctele în care acesta vorbeşte despre «prestigiu, imagine, conduită ireproşabilă, criterii calitative şi nu cantitative, spirituale şi nu comerciale, departe de orice ingerinţe sau presiuni de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin»”, a scris directorul general al editurii Humanitas.
"Nu-mi fac iluzia că gestul meu va schimba foarte mult lucrurile, dar îl prefer lipsei de reacţie şi tradiţionalului «să-nchidem ochii». Suntem în plin târg de carte şi vede prea multă lume ceea ce noi, înăuntrul Asociaţiei, preferăm să ne prefacem că nu vedem: vi se pare că, lansând astăzi la ora 14.00 paginile cu titlul «Lupta politică», autor Dan Voiculescu, comentată de Dan Puric, Adrian Năstase, Mircea Diaconu, Bogdan Chirieac, Sorin Roşca Stănescu, Mugur Ciuvică şi Victor Ciutacu, editura RAO slujeşte «prestigiul şi conduita ireproşabilă» a editorului român, «departe de orice ingerinţe de ordin politic, ideologic, naţionalist-şovin»?", a continuat Lidia Bodea.
"În discuţie nu e, desigur, dreptul legal al unui editor de a publica ce-i place şi de a-şi comenta fapta editorială cu cine-i place. În discuţie e însă moralitatea. Mai există şi aşa ceva pe lume. În numele cenzurii morale, noi nu umblăm goi pe stradă. Iar în raport cu ea, ceea ce se-ntâmplă acum la Gaudeamus e mai mult decât poate suporta bunul simţ: este expunerea urâţeniei în mijlocul unei mulţimi care a venit acolo pentru splendoare, nu pentru abjecţie".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...