Premiul Goncourt Alegerea României a fost câştigat de Santiago H. Amigorena pentru romanul "Le ghetto intérieur", anunţul fiind făcut de Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Institutul Francez din Bucureşti.
Juriul a fost format din reprezentanţii studenţilor Facultăţilor de limba şi literatura franceză din şapte universităţi din România (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sibiu şi Timişoara). Studenţii au avut de ales dintre cele 15 titluri propuse de Academia Goncourt pe care le-au citit în ultimele două luni. Ultima deliberare şi alegerea câştigătorului au avut loc chiar în aceasta dimineaţă într-o dezbatere cu porţile închise la librăria Kyralyna.
Santiago H. Amigorena scrie, de douăzeci şi cinci de ani, un proiect literar pe care l-a intitulat, pentru el însuşi, „Ultima carte”. „Le Ghetto intérieur” care după spusele autorului aparţine aceluiaşi proiect literar, este a zecea lui carte.
Santiago H. Amigorena este cineast şi producator de film.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Când vorbim despre nazism sau Holocaust, suntem obişnuiţi să ne gândim la oamenii care au trăit această experienţă teribilă în mod direct, compătimim cu ei, încercăm să le înţelegem suferinţa, simţim furie, dar cel mai des uităm de durerea şi întristarea celor care au pierdut un membru al familiei sau pur şi simplu un prieten. „Ghetoul interior” este un roman diferit pentru că se concentrează pe „ceilalţi”, nu numai pe deportaţi, pe prizonierii masacraţi în ghetouri, dar şi pe prizonierii propriei uri, ai propriului regret şi ai dorinţei neîncetate să uite totul, să nu mai ştie nimic, să fugă de trecutul şi de prezentul care îi macină”, a spus Sorina-Andreea Socol, membră a juriului.
"Vicente Rosenberg este un evreu care duce o viaţă liniştită în Buenos Aires. Viaţa lui devine un coşmar după ce primeşte o scrisoare de la mama sa. Acest mesaj expune situaţia evreilor din Varşovia la începutul Holocaustului. Vicente nu poate să-şi salveze mama de la marea atrocitate a celui de-al doilea război mondial fiind condamnat să fie un simplu cititor al morţii mamei sale. De ce un simplu cititor? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, citiţi romanul "Ghetoul interior” de Santiago H. Amigorena”, potrivit Andreei Bolohan, Timişoara.
Proiectul Premiul Goncourt - Alegerea României a fost conceput ca un instrument care să faciliteze şi să accelereze cooperarea inter universitară la scară naţională, să contribuie la formarea noilor generaţii de critici literari specializaţi în literatura franceză şi literaturile francofone contemporane, dar şi să încurajeze publicul să descopere acest tip de creaţie literară. Ca o dovadă a dinamismului acestui demers şi a interesului pe care îl suscită este de notat că toate cărţile alese de către studenţii români au fost traduse şi publicate de edituri locale importante:
Premiul Goncourt - Alegerea României este organizat din 2013, România fiind a cincea ţară din constelaţia Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2012), Liban (2012) şi Italia (2013).
În prezent, 19 ţări şi regiuni din lume aleg şi decernează un asemenea Premiu Goncourt.
Premiul Goncourt - Alegerea României 2019 este decernat pentru al şaptelea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Institutul Francez din România şi Ambasada Franţei, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei în Europa Centrală şi Orientală şi al Groupe Renault România. Această mare consultare literară, cu un concept inedit, se doreşte a fi un barometru al preferinţelor de lectură ale tinerilor români. Încă de la crearea sa, evenimentul a contribuit la afirmarea vocii acestora din urmă în lumea criticii literare tinere din Europa, punând în evidenţă inteligenţa cu care studenţii români descifrează şi analizează curentele artistice continentale, privirea lor critică asupra dezbaterilor de actualitate, dar şi forţa mereu reînnoită a francofoniei în România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.