Premierul luxembourghez Xavier Bettel, aflat, sâmbătă, într-o vizită oficială în municipiul Sibiu pentru a marca împlinirea a zece ani de când Sibiu şi Luxembourg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană, l-a omagiat pe fostul cancelar german Helmut Kohl, care a încetat din viaţă, spunând că acesta făcea parte dintre acei europeni care cred că trebuie să trăim împreună şi că a fost unul dintre actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a avea această intervenţie, într-un cadru oficial şi să mă gândesc la un om care ne-a părăsit ieri şi care făcea parte dintre acei europeni care cred că trebuie să trăim împreună. (...) Prietenia şi Europa este un proiect comun, el a fost unul din actorii care au permis această unificare a Europei şi promovarea valorilor europene. (...) Ieri un mare om ne-a părăsit, un mare om al Germaniei şi un mare om al păcii. Dacă astăzi putem fi împreună este pentru că au fost oameni care au avut curajul de a construi lucruri şi a se baza pe schimburi şi respectul către celălalt.

Premierul luxembourghez Xavier Bettel se află, sâmbătă, într-o vizită oficială în municipiul Sibiu pentru a marca împlinirea a zece ani de când Sibiu şi Luxembourg au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană.



El a fost primit la Primăria Sibiu de către primarul oraşului, Astrid Fodor, care a apreciat că ”fără Luxembourg, Sibiul nu ar fi fost Capitală Culturală”.



”Avem ocazia să marcăm împreună zece ani de la succesul Capitalei Culturale Europene. Sibiul nu ar fi putut aniversa fără Luxembourg cei zece ani de la acest moment deoarece, fără parteneriatul cu Luxembourg, Sibiu nu ar fi obţinut acest titlu pentru că în anul depunerii candidaturii România nu era o ţară membră a UE”. A declarat Astrid Fodor.



Aceasta a vorbit despre legăturile istorice pe care municipiul Sibiu le-a avut cu Luxembourg, încă din secoul al XII-lea.

”Sibiu era oricum legat de Luxembourg prin istorie, deoarece emigranţii fac parte dintre fondatorii Sibiului în sec al XII-lea cele două comunităţi s-au reconectat în 2002, printr-un proiect de renovare a Casei Luxembourg din centrul oraşului. În 2004, prin obţinerea în tandem a titlului de Capitală Culturală Europeană Luxembourg şi Sibiu au devenit coechipieri într-un parteneriat benefic pentru ambele părţi”, a mai spus Astrid Fodor.

Potrivit acesteia, programul Capitală Culturală ”a fost impulsul care a generat dezvoltarea extraordinartă a Sibiului ale cărui efecte benefice se resimt până în ziua de azi”.

La rândul său, premierul luxemburghez a apreciat parteneriatul de lungă durată cu municipiul Sibiu, dar şi continuarea relaţiilor cu Klaus Iohannis care, la momentul respectiv, era primar al Sibiului.

”După zece ani un parteneriat poate să alunece către desuetudine. Uităm că avem relaţii şi, chiar dacă din timp în timp sunt suişuri şi coborâşuri, cred că este important ca acest parteneriat să fie relansat. Ţin să spun că oraşul Sibiu este pentru noi un oraş important şi astăzi vom avea un nou consul care va fi instalat la Sibiu", a spus premierul luxemburghez..

El a mai spus că relaţiile dintre Sibiu şi Luxembourg continuă şi astăzi, când Klaus Iohannis, care la vremea respectivă era primarul Sibiului, este acum preşedintele României. "Suntem foarte bucuroşi că aceste relaţii continuă şi, chiar dacă avem funcţii, nu uităm că bazele care au existat între ţările noastre au fost unele la nivel local”, a mai spus Xavier Bettel.

Fostul cancelar german Helmut Kohl a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 87 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.