Organizaţiile neguvernamentale şi profesioniştii din domeniul patrimoniului cultural se vor întruni în premieră la Bucureşti, sâmbătă, 5 octombrie, într-o masă rotundă, în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural, pentru a agrea priorităţile de acţiune pentru protejarea patrimoniului cultural din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste măsuri prioritare vor fi incluse într-un Manifest pentru protejarea patrimoniului cultural din România, care va fi adoptat sâmbătă de participanţi. Documentul va fi promovat apoi atât în cadrul Summitului, care se va desfăşura între 6-8 octombrie - la care se vor propune priorităţile de politici publice la nivel european, cât şi în relaţia cu autorităţile române, de la nivel naţional şi local.

Un număr de 38 de organizaţii specializate în protejarea patrimoniului s-au înscris la eveniment, la care vor mai participa şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale din domeniu, ai unor instituţii publice, universităţi şi organizaţii neguvernamentale care sunt interesate de subiect.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În total peste 70 de organizaţii şi instituţii vor lua parte la evenimentul la care vorbitorii vor prezenta atât probleme şi provocări cu care s-au confruntat, cât şi reuşite.

„Este pentru prima oară când organizaţiile şi specialiştii din domeniul patrimoniului cultural îşi unesc forţele la nivel naţional, pentru a acţiona pe câteva direcţii strategice. Este un demers vital pentru că ne permite să ne unim forţele pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural şi pentru a acţiona mai organizat pentru promovarea de bune practici pentru conservarea şi valorificarea economică a acestuia. Patrimoniul cultural ne defineşte identitatea şi creează oportunităţi de dezvoltare economică şi socială. E important ca autorităţile şi cetăţenii să înţeleagă acest lucru şi să se implice”, a spus Ştefan Bâlici, preşedinele Ordinului Arhitecţilor, una dintre organizaţiile iniţiatoare.

Un alt eveniment care va fi organizat în 5 octombrie, tot în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural va fi Forumul tinerilor profesionişti ai patrimoniului. Tineri profesionişti şi interesaţi de patrimoniu din Europa şi din România se vor reuni în acest eveniment premergător Summit-ului, pentru a discuta problemele şi tendinţele în domeniu. Vor fi dezbătute oportunităţile existente şi viitoare, pornind de la ideea de colaborare intergeneraţională; impactul transformării digitale - extinderea domeniului, accesul deschis şi noile tehnologii; precum şi modul în care sustenabilitatea devine un element central în sectorul patrimoniului cultural, prin reţele colective, procese participative de patrimoniu, incluziune în procesele decizionale, calitate în intervenţiile pentru patrimoniul construit.

Bucureştiul va deveni capitala europeană a patrimoniului european cu ocazia Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de reţeaua Europa Nostra, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei şi sub patronajul Preşedintelui României. Cei mai buni profesioniştii din domeniu de la nivel european vor discuta priorităţile de politici publice la nivelul UE pentru perioada următoare şi vor celebra cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului construit, care au câştigat competiţia pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Printre cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an se află şi două din România (Biserica Săsească din Alma Vii şi Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.