Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unor postări sponsorizate care se folosesc de imaginea unor bănci cunoscute, în încercarea de a convinge utilizatorii să oferte date personale sensibile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La finalul săptămânii trecute, echipa Directoratului publica o avertizare pe social media despre o tentativă de fraudă propagată prin postări sponsorizate pe Facebook, care abuzau de imaginea Banca Transilvania. În ultimele zile, DNSC a identificat «capcane» similare care se folosesc de branding-ul BCR”, a transmis, luni, DNSC, într-o postare pe Facebook.

Specialiştii menţionează că, odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecţionat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

”Atacatorii vor astfel să convingă potenţiale victime să-şi furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investiţiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, a mai transmis DNSC.

Specialiştii publică şi o serie de recomandări:

  • Raportaţi astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către reţeaua socială unde le întâlniţi.
  • Citiţi şi analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online
  • Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire
  • Nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • Verificaţi întotdeauna pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la secţiunea „Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea „Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
  • În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online.
  •  Dacă observaţi în mediul online iniţiative similare, raportaţi-le ca FRAUDĂ către reţeaua socială şi către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.