O expoziţie dedicată celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion (1882-1939) va fi organizată de Art Safari la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, finanţată de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, este deschisă publicului, cu acces gratuit, în perioada 12 iulie - 15 septembrie.

Prezentarea de la Chişinău aduce în prim-plan compoziţii monumentale cu tematică neo-românească, portrete grandioase ale ţăranilor şi reprezentări ale femeilor ca zeiţe ale pădurii, precum şi o diversitate de naturi statice bogate în detalii.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Implicarea DRRM în expunerea artei plastice româneşti la Chişinău este unul dintre obiectivele pe care sunt onorat că le-am îndeplinit. Iar colaborarea cu Art Safari, un etalon internaţional în acest domeniu, a făcut ca acest obiectiv să fie realizat la un nivel de înaltă ţinută. Expoziţia lucrărilor marelui pictor Ion Theodorescu-Sion este un exemplu în acest sens şi vă îndemn pe toţi să o vizitaţi”, declară Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.

Unul dintre marii maeştrii ai artei româneşti, Sion a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Şcolii de Arte Frumoase de la Chişinău. Mai mult decât o simplă prezentare a creaţiei artistice a lui Sion, expoziţia este o invitaţie spre explorarea realităţii româneşti din perspectiva unuia dintre maeştrii remarcabili ai artei româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Ion Theodorescu-Sion, născut la Ianca, judeţul Brăila, se remarcă prin abordarea tematicilor şi tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. Cu o carieră complexă, Ion Theodorescu-Sion a studiat atât în România, cât şi la Paris, experimentând o diversitate de stiluri artistice, de la impresionism la cubism.

Sion a avut şi un rol important în conturarea identităţii naţionale şi promovarea valorilor româneşti, transpunând în artă nu doar frumuseţea, ci şi trăsăturile definitorii ale culturii şi istoriei româneşti. Prin compoziţiile sale monumentale şi portretele ţăranilor şi femeilor, artistul surprinde şi aspiraţiile şi idealurile care au marcat epoca sa. Art Safari i-a dedicat artistului o expoziţie în 2023, la Bucureşti.

Un pictor român îndrăgostit de Chişinău

Având o legătură strânsă cu Republica Moldova, Ion Theodorescu-Sion a fost un adevărat apărător al culturii şi artei din această regiune. În 1921, când, pentru prima oară, artiștii basarabeni au fost invitaţi să participe la saloanele oficiale din București. Ion Teodorescu-Sion a fost impresionat de lucrarea lui Alexandru Plămădeală, „Disperarea”. S-a împrietenit cu artistul şi a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să salveze Şcoala de Arte Frumoase din Chişinău. Folosindu-şi influenţa de funcţionar de stat, a luptat pentru drepturile şi independenţa acestei instituţii, asigurându-se că profesorii sunt plătiţi corespunzător şi că tinerele talente beneficiază de susţinere financiară pentru a-şi dezvolta potenţialul artistic.

Ion Theodorescu-Sion s-a atașat definitiv de Basarabia când s-a căsătorit cu Elena Evreinov, elevă a Școlii de Arte din Chișinău.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chişinăului, singura instituţie de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală şi Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeul  permanent funcţionează expoziţii de artă europeană, rusă şi orientală. MNAM deţine bogate colecţii de artă naţională medievală şi modernă, artă decorativă, sculptură şi artă universală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.