Poeta, scriitoarea şi activista uruguayană Cristina Peri Rossi este laureata Premiului Cervantes pe 2021 şi a devenit şasea femeie care primeşte această distincţie în valoare de 125.000 de euro acordată de Ministerul spaniol al Culturii.
Ministrul Miquel Iceta a anunţat miercuri seară că Rossi, născută în Montevideo, în 1941, este laureata celui mai important premiu literar spaniol.
Juriul, format din academicieni, profesori şi jurnalişti, a caracterizat cariera sa ca „una dintre marile vocaţii literare contemporane” şi a subliniat angajamentul ei permanent faţă de teme de actualitate, precum condiţia femeii şi sexualitatea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Scriitoare şi activistă politic, este singura femeie asociată boom-ului literaturii latinoamericane din anii 1960 şi 1970. Exilată în Spania din 1972, unde s-a refugiat de persecuţia regimului militar, cariera ei era deja lansată în Uruguay, unde publicase în 1963 cartea de povestiri „Viviendo”, în 1968 - „Los museos abandonados” şi în 1969 - „El libro de mis primos”.
Juriul premiului a amintit ce a reprezentat exilul în viaţa ei şi a spus că opera sa, „punte între America Latină şi Spania”, este un „memento continuu al exilului şi al tragediilor politice din secolul XX”.
„Premiul Cervantes aduce laolaltă cele două lumi ale mele”, a spus Rossi, care suferă în prezent de o bonşită, după cum a dezvăluit. „Mereu am căutat să fie dragoste între Spania şi America Latină”.
Ea a mărturisit că şi-a amintit de Julio Cortázar, „bunul meu prieten care nu a primit vreodată premii şi s-ar fi bucurat mult”. Scriitoarea a precizat că va sărbători acordarea distincţiei „îmbrăţişându-mi partenera şi luând un antibiotic”.
Rossi va primi premiul pe 23 aprilie, în cadrul unei ceremonii la Universidad de Alcalá de Henares.
În 1974, după o operire la Paris, ea s-a stabilit definitiv în Barcelona. A lucrat în presă, iar în 1984 a publicat „La nave de los locos”, unul dintre cele mai importante romane latino-americane post-boom.
Apreciată pentru relatările făcute - Julio Cortázar o considera „marea reformatoare a naraţiunii scurte” - toate povestirile ei au fost adunate în compilaţia „Cuentos reunidos”.
Creaţia ei are legătură cu dragostea, sexul, dorinţa şi memoria. În 2020, a publicat „La insumisa”, unde trece în revistă aspecte autobiografice şi libertatea şi dificultăţile trăite în ceea ce priveşte relaţiile cu alte femei.
Înaintea Cristinei Peri Rossi, cinci femei au mai primit prestigiosul premiu înfiinţat în urmă cu patru decenii: María Zambrano (1988), Ana María Matute (2010), Dulce María Loynaz (1992), Elena Poniatowska (2013) şi Ida Vitale (2018).
Este a treia oară când un sciitor din Uruguay este desemnat câştigător, după Vitale şi Juan Carlos Onetti (1980).
Premio Cervantes, în valoare de 125.000 de euro, recunoaşte un scriitor sau scriitoare care, prin opera sa, a contribuit la îmbogăţirea patrimoniului literar hispanic.
Laureatul de anul trecut a fost Francisco Brines.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.