Poeta Nora Iuga va fi muzeograf la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR), sâmbătă, între orele 13.00 şi 17.00, informează instituţia.
Muzeul Naţional al Literaturii Române inaugurează astfel prima serie de evenimente a proiectului cultural ”Scriitori contemporani la muzeu”.
Poeta va deveni gazda expoziţiei de bază deschisă la sfârşitul lunii martie la inaugurarea spaţiului MNLR din Strada Nicolae Creţulescu nr. 8.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Programul ”Scriitori contemporani la muzeu” îşi propune să atragă un număr cât mai mare de viziatori şi, săptămânal, timp de patru ore, să intre în dialog cu scriitorii invitaţi. Cei care vor fi prezenţi la evenimente vor primi volume cu dedicaţii, vor participa la o lectură publică din opera scriitorilor invitaţi şi vor citi manuscrisele dăruite muzeului de scriitorii lor preferaţi, deveniţi gazde.
Nora Iuga, născută pe 4 ianuarie 1931, este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat volume de versuri şi a tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller.
A debutat în 1968, cu ”Vina nu e a mea”. Al doilea volum, ”Captivitatea cercului” (1970), a fost scos din circulaţie după doar câteva săptămâni de la apariţie ca urmare a unei decizii venite de la Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. A avut interdicţie de publicare timp de opt ani. Nora Iuga a fost de patru ori distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România - în 1980, pentru volumul ”Opinii despre durere”, în 1994, pentru romanul ”Săpunul lui Leopold Bloom”, în 1998, pentru traducerea romanului lui Günter Grass ”Toba de tinichea” şi în 2000, pentru ”Sexagenara şi tânărul”.
A primit, între altele, Premiul ”Friedrich Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, în 2007, pentru contribuţia la promovarea literaturii germane. În intervalul mai 2009 – mai 2010, a beneficiat de o bursă DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) – cea mai importantă bursă acordată de statul german unui scriitor străin. În 2015, ea a fost decorată cu ordinul ”Crucea de Merit” în grad de cavaler, la recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck.
”Harald şi luna verde” a fost distins cu premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia (ediţia 2015) şi nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, secţiunea ”Proză” (ediţia 2015).
În luna martie 2017, Nora Iuga a primit Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Comandor din partea preşedinţiei României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.