Platforma X, fosta Twitter, a eliminat o postare care neagă Holocaustul, după criticile aduse de Muzeul Auschwitz. Aceasta a declarat iniţial că postarea nu a încălcat regulile sale, scrie BBC.
Postarea ofensatoare era un răspuns la o postare a muzeului despre o fetiţă evreică de trei ani ucisă în camerele de gazare ale lagărului de concentrare.
Postarea numea moartea ei un „basm” şi folosea tropi antisemiţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Politicile X prevăd că negarea Holocaustului este interzisă.
Cel puţin 1,1 milioane de persoane au fost ucise în lagărul de concentrare şi exterminare de la Auschwitz, în Polonia. Aproape un milion au fost evrei. Muzeul notează că mai mult de 200.000 erau copii şi tineri.
Aceştia au fost gazaţi, înfometaţi, puşi la muncă până la moarte şi ucişi în experimente medicale.
Potrivit unei postări pe X a Memorialului şi Muzeului Auschwitz-Birkenau, acesta a raportat răspunsul ofensator, dar a primit un răspuns în care se spune că, după ce a consultat „informaţiile disponibile”, platforma a decis că nu au fost încălcate regulile.
Potrivit X, acest răspuns iniţial la plângerea muzeului s-a datorat unei greşeli în timpul primei revizuiri - a fost escaladat şi eliminat după a doua analiză.
„Negarea violentă a evenimentelor” este interzisă în cadrul politicilor X privind comportamentul abuziv. Platforma spune că interzice conţinutul care neagă faptul că a avut loc o crimă în masă, care „include, dar nu se limitează la evenimente precum Holocaustul, împuşcături în şcoli, atacuri teroriste şi dezastre naturale”.
Contul X care a făcut postarea ofensatoare de duminică are 20 de urmăritori.
Deşi X spune că a eliminat postarea, contul era încă accesibil luni, la ora 17.00 GMT. Celălalt conţinut al acestuia include declaraţii şi limbaj pe care mulţi le-ar considera ofensatoare.
Compania spune că analizează dacă contul ar trebui să fie suspendat permanent.
Elon Musk, care se consideră un absolutist al libertăţii de exprimare, neagă că a existat o creştere a postărilor pline de ură de când a preluat Twitter. În decembrie, el a scris pe Twitter că discursul instigator la ură a scăzut cu o treime.
X recunoaşte că echipa sa responsabilă cu controlul discursului instigator la ură pe platformă este mai mică decât înainte ca Musk să preia conducerea. Dar susţine că noua sa abordare - despre care spune că se axează pe o toleranţă zero faţă de materialele ilegale şi pe eliminarea reclamelor de la materialele legale, dar ofensatoare - este mai eficientă.
Însă alţii contestă faptul că lucrurile s-au îmbunătăţit.
Un raport al Institutului pentru Dialog Strategic a sugerat că a existat „o creştere majoră şi susţinută a postărilor antisemite pe Twitter” de la preluarea companiei de către Musk în octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.