Artistul Lucian Sandu Milea s-a reîntors în Timişoara pentru a completa pictura murală stilizată din zona căminelor studenţeşti, intitulată "Fortificaţii”. Astfel, imaginea Catedralei Mitropolitane a fost completată cu crucile de pe turle, după ce pictura iniţială a stârnit comentarii în spaţiul public.
"Conştient de emoţia negativă şi de neînţelegerea provocată fără intenţie, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia. Reprezentarea bisericilor în pictura murală este integrată într-o viziune de ansamblu asupra oraşului, în care memoria zidurilor medievale a rămas încă întipărită în arhitectura urbană actuală, clădirea bisericii fiind inserată în prelungirea acestora”, a transmis Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii, într-un comunicat de presă, de luni.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Asociaţia Timişoara Capitală Europeană a Culturii a arătat că a susţinut dorinţa artistului, punându-i la dispoziţie mijloacele tehnice, sperând totodată că dezbaterea stârnită să ducă la deschiderea pe care dorim să o păstrăm unii faţă de ceilalţi şi la schimbul de opinii despre valorile care ne definesc.
"Fortificaţii” este un proiect realizat în cadrul programului Memoriile Cetăţii, fiind realizat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar "Timişoara. Capitală Europeană a Culturii”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.
Mai mulţi timişoreni s-au revoltat pe paginile de socializare, după ce o pictură murală care reprezintă Catedrala Metropolitană din Timişoara a apărut pe unul dintre căminele studenţeşti din oraş, însă fără crucile de pe turle.
Fostul viceprimar al municipiului Timişoara Adrian Orza şi-a manifestat revolta faţă de imaginea în care un simbol al oraşului este modificat în acest fel.
Autorul picturii, artistul Lucian Sandu Milea, a declarat că îi pare rău că opera sa a stârnit reacţii negative, dar este de părere că "semnul crucii este un simbol sacru, care se potriveşte doar în anumite contexte”.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.