Pictorul Ştefan Câlţia, care împlineşte anul acesta 80 de ani, prezintă, din 10 mai, la Palatul Culturii din Iaşi, expoziţia „Obiectele restaurării”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vernisajul expoziţiei „Ştefan Câlţia. Obiectele restaurării” va avea loc de Ziua Regalităţii, la ora 18.00, în prezenţa artistului. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Manole şi Matei Câlţia şi organizată de Asociaţia Galeria Artep.

Expoziţia poate fi vizitată în spaţiile Palatului Culturii din Iaşi, în perioada 10 mai - 10 iulie. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Aşezăm naraţiunea expoziţiei Obiectele restaurării în jurul unor puncte centrale în arta lui Ştefan Câlţia, acele puncte legate de obiectualitate şi readucerea în discuţie a unor valori. Ne dorim ca parcursul prin expoziţie să fie unul care să reinstaureze bucuria şi înţelegerea faţă de loc, oricare ar fi acela, faţă de peisaj, de pictură şi grafică drept medii artistice, de meşteşug ca element al educaţiei. Includem aşadar elemente în legătură cu care vă invităm să ascultaţi reflexii ale artistului, dar şi ale celor preocupaţi de valorile expuse în arta lui, având convingerea că expoziţia este un spaţiu de privire, învăţare şi dialog”, potrivit curatorilor acestei expoziţii.

Vizitatorii vor vedea lucrări ce cuprind o perioadă de peste 45 de ani de creaţie, dar şi obiecte colecţionate de artist, de la un fragment de troiţă cu Iisus Hristos de sfârşit de secol al XVII-lea la vasele de glăjărie reproduse anul trecut, până la obiecte folosite de voluntarii Asociaţiei Monumentum, în cadrul Şcolii de vară de restaurare de la Şona.

Cea mai recentă expoziţie a pictorului în Iaşi a fost „Ştefan Câlţia. Glăjărie. Apropierea de un meşteşug”, deschisă la Galeria Artep în decembrie 2021.

Alte expoziţii importante sunt: „Uroborus. Ştefan Câlţia”, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, octombrie 2019, „Obiecte grăitoare” la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, 2017; „Locuri” la Muzeul de Artă, Timişoara, 2012-2013, „Şapte poveşti cu Ştefan Câlţia”, la Galeria Posibilă şi Galeria AnnArt, Bucureşti, 2006; „Vânzătorul de aripi” la Muzeul de Artă CCluj-Napoca, 2006; „Voyages Transylvaniens” la Muzeul Brukenthal, Sibiu, 2006.

Galeria Artep anunţă că pregăteşte trei expoziţii: pe 25 iunie la Şona, Braşov; 12 septembrie - 16 octombrie, The Garrison Chapel, Londra; 24 noiembrie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti.

Expoziţia „Ştefan Câlţia. Obiectele restaurării” este organizată de Asociaţia Galeria Artep cu sprijinul Fundaţiei Ştefan Câlţia şi al Galeriei Posibilă.

Artep este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iaşi.

În cei aproape patru ani de la deschiderea sa, Galeria Artep a propus publicului ieşean o serie de artişti vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Ştefan Câlţia (2019, 2021), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan şi Ghenadie Popescu (2020), Nicu Ilfoveanu (2021), Florin Ghenade (2021) Matei Bejenaru (2021) şi Claudiu Ciobanu (2022).

Fundaţia Ştefan Câlţia îşi concentrează atenţia pe relaţia pe care opera artistului o creează cu comunităţile, stimulând îndeosebi în satul Şona proiecte de înţelegere şi folosire a patrimoniului. Galeria Posibilă este o galerie de artă din Bucureşti înfiinţată acum 20 de ani care promovează proiecte de artă în relaţie cu peisajul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.