Criticul de artă Pavel Şuşară a transmis, miercuri, un mesaj prin care atrage atenţia că opera ”Cuminţenia Pământului” va fi ”moartă” în Muzeul Naţional de Artă, ”exact acolo unde a stat degeaba cincizeci de ani şi de unde s-a ales şi cu picioarele sparte”, punctând faptul că Ministerul Culturii a fost nevoit să renunţe la o idee ”excelentă” din cauza presiunilor la care a fost supus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cine voia sa vadă «Cuminţenia pământului» moartă, vizitată doar de cei care o ştiu deja, se pot bucura şi pot merge, liniştiţi, la parastas. Lucarea se va expune la Muzeul Naţional de Artă, exact acolo unde a stat degeaba cincizeci de ani şi de unde s-a ales şi cu picioarele sparte”, a scris criticul de artă pe contul său de Facebook.

”Ministerul Culturii nu a rezistat presiunii care s-a exercitat asupra lui în ultimele zile şi a renunţat la cealaltă idee excelentă, după aceea a subscripţiei, anume expunerea lucrării la Muzeul Satului, într-un spaţiu amenajat special. Societatea românească nu este încă pregătită pentru abordări curajoase, preferă soluţiile comode. Să fie primit!”, a mai notat Pavel Şuşară.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat miercuri că opera ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi va fi mutată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), transferul acesteia de la Muzeul Băncii Naţionale urmând a fi făcut până la finalul lunii octombrie.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Ca urmare a acestui anunţ, în mediul online, au apărut mai multe voci critice referitoare la ideea de a muta sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a decis să plătească 11 milioane de euro până la finalul lunii noiembrie, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. Între acestea, cele mai vehemente au fost ale artistului Dan Perjovschi şi ale directorului Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dragoş Neamu, care susţin că opera lui Brâncuşi trebuie să fie expusă într-un muzeu de artă şi că ideea construirii atelierului Brâncuşi, pe care directorul Paula Popoiu a expus-o în interviul acordat News.ro, este una nepotrivită.

”Ca urmare a argumentelor Consiliul Ştiinţific de la MNAR transmise Ministerului Culturii astăzi, a consultărilor şi discuţiilor purtate cu experţi din domeniu în ultima săptămână, dar şi a faptului că mutarea la Muzeul Satului aşa cum a fost intenţionată ridică o serie de probleme tehnice de reconfigurare a spaţiului care nu pot fi rezolvate în intervalul stabilit, consider, în acest moment, că revenirea asupra deciziei de a amplasa lucrarea lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Satului este una oportună şi echilibrată”, a scris Corina Şuteu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Lucrarea a fost realizată în 1907 şi expusă pentru prima dată la Bucureşti în 1910. În 1911, Constantin Brâncuşi a vândut sculptura ”Cuminţenia Pământului” inginerului Gheorghe Romaşcu. În 1957, regimul comunist de la Bucureşti i-a confiscat abuziv lucrarea şi, astfel, ea a fost expusă, pentru următoarele decenii, la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2012, moştenitorii lui Gheorghe Romaşcu au primit înapoi sculptura, în urma unui proces de retrocedare.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român şi că ea va fi expusă la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Guvernul a decis şi constituirea Fondului Brâncuşi, din resursele căruia vor putea fi achiziţionate opere de artă contemporană şi opere aparţinând categoriei tezaurului patrimoniului cultural naţional.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. În prezent, lucrarea se află expusă la Muzeul Băncii Naţionale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.