Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al SRR, a declarat la o întâlnire care a avut loc marţi la Comisia de cultură şi media din Senat că optează pentru separarea funcţiilor de director al Societăţii Române de Radiodifuziune şi cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie.
Întâlnirea a avut ca scop consultarea părţilor vizate de Legea 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune.
Ovidiu Miculescu a vorbit în numele societăţii pe care o conduce şi a transmis membrilor comisiei că noua lege ar trebui şi "este foarte important" ca ea să funcţioneze şi să fie clară "cel puţin 10-15 ani".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Legea 41/1994 nu e una rea. La vremea respectivă a fost gândită bine", a spus el.
În replică, Lucian Romaşcanu, preşedintele Comisiei, a spus că îşi doreşte ca legea să fie modificată anul acesta.
El a adăugat că data de 31 martie este stabilită pentru finalizarea textului, raportul pentru lege ar trebui să ajungă în plen în aprilie, iar la 1 mai legea să între în vigoare.
Ovidiu Miculescu a început prin a da două exemple de sisteme de funcţionare: cel francez, preluat în Legea 41, care aduce cele două funcţii laolaltă, şi cel britanic, unde directorul societăţii reprezintă o poziţie separată de cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie. "Aici, atribuţiile board-ului sunt extrem de reduse, întreaga putere e în mâinile directorului general. Separarea este un model mai orientat spre afaceri. Opţiunea mea este pentru sistemul britanic, e mult mai clar. Însă această separare trebuie să fie foarte clară, că să nu riscăm crearea unei maşini cu două volane. Se vor crea două centre de putere, dependenţe unul de altul", a mai declarat el.
Cel mai important lucru în viziunea lui Ovidiu Miculescu este redefinirea statutului juridic al celor două societăţi: "Societăţile sunt vizate de trei legi: 41/1994, Legea finanţelor 500 şi Legea 1 a bugetului. Prioritara e 500. Astfel, este foarte important ca L41 să consfinţească ce reprezintă serviciile publice".
Preşedintele-director general al SRR a semnalat mai multe nereguli în actualul text al legii: statutul juridic; priorităţile culturale, care nu sunt menţionate; componenţa Comitetului Director; statutul studiourilor teritoriale; patrimoniul societăţilor (SRR şi SRTv sunt combinate, însă situaţiile nu corespund).
"Este la îndemâna Parlamentului să modifice legea asta cum doreşte, dar cerem atenţie. Să nu duceţi Radioul într-o situaţie în care, din păcate, se găseşte cealaltă societate (SRTv, n.r)", a mai spus Miculescu. "Radioul a dovedit mai multă seriozitate. Televiziunea, deşi e într-o stare deplorabilă, este copilul favorit", a adăugat el.
Comisia a solicitat ca toate propunerile SRR să fie transmise în scris, iar varianta finală a textului va fi transmisă celor două societăţi.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi conpletarea Legii 41/1994 a fost iniţiată în 2016 de senatori şi deputaţi PSD, între care: Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Georgică Severin şi Valeriu Zgonea.
Textul a fost, în iunie 2016, avizat negativ de Comisia pentru buget şi pozitiv, de Comisia pentru muncă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.