Orchestra Filarmonică din Israel, una dintre cele mai importante orchestre la nivel mondial, va oferi două concerte extraordinare la Bucureşti, sub bagheta Maestrului Zubin Mehta, cu participarea violonistei Lisa Batiashvili şi pianistei Martha Argerich în calitate de soliste. Cele două evenimente vor avea loc în 29 septembrie la Ateneul Român şi 30 septembrie, la Sala Palatului, fiind organizate de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la momentul când primul evreu a devenit cetăţean român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Duminică, 29 septembrie, de la ora 19:30, va avea loc la Ateneul Român un recital de excepţie susţinut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul căreia se va afla Maestrul Zubin Mehta, având-o drept solistă pe binecunoscuta violonistă Lisa Batiashvili.

Programul serii va cuprinde Concertul op. 35 în re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Luni, 30 septembrie, începând cu ora 19:30, va avea loc la Sala Palatului concertul susţinut de Orchestra Filarmonicii din Israel la pupitrul căreia se va afla Maestrul Zubin Mehta, având-o drept solistă pe una dintre cele mai importante şi iubite pianiste din lume, Martha Argerich.

Programul serii va cuprinde Concertul nr. 1 op.15 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi Simfonia a IV-a de Anton Bruckner.

Orchestra Filarmonicii din Israel a fost înfiinţată în 1936 de Bronislaw Huberman, iar concertul de inaugurare, care a avut loc la 26 decembrie 1936, a fost dirijat de Arturo Toscanini. IPO - Israel Philharmonic Orchestra este una dintre cele mai renumite orchestre filarmonice la nivel mondial. De-a lungul timpului, orchestra i-a avut alături pe cei mai mari dirijori şi solişti din lume.
Zubin Mehta (n. Bombay, 1936), este unul dintre cei mai importanţi dirijori ai lumii. Cu o carieră internaţională de peste 65 de ani, Mehta a fost invitat din 1961 să dirijeze Orchestrele Filarmonicilor din Viena şi din Berlin, cât şi Filarmonica din Israel, orchestre cu care se mândreşte cu o colaborare de peste 50 de ani.

Director muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal (1961-1967) şi al Filarmonicii din Los Angeles (1962-1978), a fost numit, în 1977, director muzical al Filarmonicii din Israel, al cărei director muzical a devenit, din 1981, pe viaţă.  În octombrie 2019 a părăsit conducerea după mai bine de 50 de ani şi a fost numit director emerit. În 1978 şi timp de 13 ani, cea mai lungă perioadă din istoria orchestrei, Zubin Mehta a devenit director muzical al Filarmonicii din New York, iar din 1985 până în 2017 a fost numit dirijor principal al Orchestrei del Maggio Musicale Fiorentino, al cărei director onorific pe viaţă este până în prezent. Maestrul Zubin Mehta este Preşedintele onorific al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.

Martha Argerich este născută în Buenos Aires (Argentina), şi a luat primele lecţii de pian la vârsta de cinci ani cu Vincenzo Scaramuzza. Considerată un copil minune, nu a trecut mult timp până când a început să susţină concerte şi recitaluri regulate. În 1955, s-a mutat în Europa şi a continuat studiile la Londra, Viena şi Elveţia cu Bruno Seidlhofer, Friedrich Gulda, Nikita Magaloff, Dinu Lipatti şi Stefan Askenase. În 1957, a câştigat atât Concursul de pian de la Bolzano, cât şi cel de la Geneva, iar în 1965 a continuat cu Concursul Internaţional Chopin de la Varşovia. De atunci, a fost considerată una dintre cele mai proeminente pianiste din lume, atât ca abilitate, cât şi ca popularitate.

În ciuda faptului că firea ei a condus-o adesea spre capodoperele virtuozităţii din secolele XIX şi XX, Martha Argerich păstrează un repertoriu extins, care include, dar nu se limitează în niciun caz la operele lui Bach, Bartók, Beethoven şi Messiaen, precum şi Chopin, Schumann, Liszt, Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Şostakovici şi Ceaikovski.

Martha Argerich a înregistrat pentru EMI, Sony, Philips, Teldec şi DGG, multe dintre interpretările sale fiind difuzate la televiziuni din întreaga lume. De asemenea, a primit numeroase premii Grammy dar şi Premiul Gramophone  pentru Artistul anului. 

Lisa Batiashvili este una dintre cele mai mari violoniste ale lumii.  Aclamată pentru virtuozitatea sa atât de public cât şi de către criticii de specialitate, multiplu premiată, Batiashvili a dezvoltat relaţii de lungă durată cu orchestrele, dirijorii şi muzicienii de top din lume.

A fost artistă rezidentă a Filarmonicii din Berlin, iar acum agenda sa de concerte include colaborări cu Orchestra Tonhalle Zürich (dirijor Paavo Järvi), Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam (dirijor Klaus Mäkelä), Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia (dirijor Daniel Harding) şi London Symphony Orchestra (dirijor Antonio Pappano).

Biletele pentru aceste evenimente se pot achiziţiona online, de pe platforma www.eventim.ro, dar şi în format fizic, din Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.