Ora de Cinema, programul de educaţie cinematografică şi educaţie prin film iniţiat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania în 2022, va fi studiat ca opţional de sine stătător la două clase de a XI-a, din două licee din România. Este vorba de Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca şi Colegiul Naţional Pedagogic „Spiru Haret” din Focşani, unde elevii vor folosi săptămânal filmele şi fişele educative care includ lecţii de istorie a cinematografiei şi de înţelegere şi interpretare a filmelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toate materialele educaţionale se pot accesa şi online, gratuit, pe site-ul www.oradecinema.tiff.ro.

Ora de Cinema este o platformă online, dedicată profesorilor, ce facilitează folosirea filmului în timpul orelor de liceu. Aceasta conţine o Sală de Cinema, cu o selecţie de scurtmetraje şi fișe ce servesc ca suport didactic, înlesnind organizarea cursului, dar şi o Sală de Lectură, unde este disponibil un curs de introducere în cinematografie ce ghidează profesorii şi elevii în înţelegerea începuturilor celei de-a şaptea arte.

Cele două opţionale Ora de Cinema îmbină informaţii din ambele părţi, însumând un program de un an de zile în care elevii vor parcurge o selecţie din scurtmetrajele disponibile, combinate cu înţelegerea cinematografiei ca artă.

„E un loc comun să spui că o imagine face cât o mie de cuvinte. Auzim vorbele astea pe toate drumurile, dar nimeni nu mai completează şi că cele 1000 de cuvinte şi interpretarea unei imagini necesită un bagaj educaţional şi cultural destul de solid. În consecinţă, vizionarea unui film necesită o anumită îndrumare. Este un demers care trebuie făcut în cunoştinţă de cauză. Acesta este motivul principal pentru care m-am bucurat să decid să implementez acasă opţionalul Ora de Cinema. Cred că şcoala românească se bazează foarte mult pe text, în detrimentul imaginii, ignorând direcţia către care se îndreaptă nu doar tânăra generaţie, ci şi noi toţi. Şi atunci Ora de Cinema produce o conexiune absolut necesară între imagine şi cuvânt, generând abilităţi pe termen lung”, a declarat Carmen Ion, profesoară de limba şi literatura română şi iniţiatoarea Festivalului Boovie, care va susţine opţionalul la Focşani.

Dana Grigorovici, profesoara care va susţine opţionalul în Cluj-Napoca, vorbeşte despre aceste abilităţi. „Pe lângă faptul că opţionalul Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tânăr, cursul dezvoltă gândirea critică şi analitică şi competenţe cognitive (informaţii despre diferite spaţii culturale, noţiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achiziţii de vocabular şi structuri din limbile în care au fost realizate filmele - de exemplu engleză, franceză) şi emoţionale (managementul emoțiilor, abilităţi de viaţă, de comunicare şi de relaţionare cu ceilalţi, de management al unui stil de viaţă de calitate, de elaborare a planului de carieră etc.).”

Ora de Cinema este un program dezvoltat în colaborare cu profesori, terapeuţi, selecţioneri de film din echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi lectori universitari, doctoranzi şi studenţi la UNATC. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.