O femeie de culoare ţinând în mână o ramură de măslin şi o flacără aurie, aşezată în mijlocul a şase scaune simbolizând toate continentele, este o sculptură concepută de artista americană Alison Saar pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris care invită la dialog, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această operă de artă "multiculturală", în cuvintele artistei californiene, a fost inaugurată duminică după-amiază în grădina Charles-Aznavour, la poalele Champs-Elysées din Paris, cu 33 de zile înainte de ceremonia de deschidere a marelui eveniment sportiv.

A fost o ocazie pentru preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, să aprecieze "pregătirile", despre care a spus că "merg foarte, foarte bine".

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Entuziasmul creşte când te plimbi prin Paris", a asigurat şeful mişcării olimpice în cadrul unei conferinţe de presă. "Sediile olimpice se văd, vedeţi steagurile, vedeţi oamenii de la Trocadero bucurându-se de inelele olimpice de pe Turnul Eiffel", a adăugat el.

Intitulată "Salon", lucrarea lui Alison Saar, 68 de ani, se doreşte a fi un "spaţiu deschis tuturor, care încurajează dialogul şi permite întâlnirile", potrivit artistei.

Statuia cuprinde mai multe elemente, toate realizate de artistă în atelierele din Puy-de-Dŕ'me, în centrul Franţei.

Din bronz şi rocă vulcanică rezistentă la intemperii şi la poluanţii din mediul înconjurător, lucrarea include o figură feminină mare, aşezată, care ţine ramuri de măslin într-o mână şi o flacără aurie în cealaltă, precum şi şase scaune, dispuse într-un cerc, provenind din Africa de Vest, America Centrală, Franţa, China şi Europa. Unul dintre ele este şi un scaun antic, simbolizând originile Jocurilor Olimpice.

"'Salon' este o invitaţie la dialog, la schimb, la întâlnire şi la împărtăşire", a apreciat Thomas Bach în discursul său, făcând apel la celebrarea "unităţii întregii umanităţi în diversitatea noastră".

"Acesta este scopul Jocurilor Olimpice: reunirea diferitelor culturi ale lumii într-o competiţie paşnică şi în dialog", a adăugat el în faţa presei.

Puţin cunoscută în Franţa, Alison Saar a fost aleasă de Comitetul Internaţional Olimpic şi de Primăria Parisului "pentru angajamentul său faţă de valorile umaniste şi de pace ale olimpismului" şi pentru "dorinţa sa de a avea o producţie locală pentru a susţine meşteşugul francez şi a reduce amprenta de carbon", potrivit dosarului de presă.

Timp de 40 de ani, munca ei s-a axat pe identitatea feminină de culoare.

"Sunt şi eu de rasă mixtă, aşa că majoritatea lucrărilor mele se concentrează asupra strămoşilor mei africani', a explicat duminică artista, care a dorit să "se despartă de imaginea bărbatului alb standard care se găseşte în majoritatea monumentelor şi sculpturilor".

Sculpturile şi instalaţiile sale, realizate din materiale naturale şi recuperate, încorporează elemente din diverse tradiţii culturale africane, afro-americane şi caraibiene.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără o sculptură a lui Harriet Tubman, fostă sclavă şi activistă, şi primul monument (2008) dedicat unei femei de culoare din New York.

În Statele Unite, lucrările sale au fost expuse la Metropolitan Museum of Art şi Whitney Museum din New York şi la Lacma din Los Angeles.

Născută la Los Angeles la 5 februarie 1956, artista provine dintr-o familie de artişti, mama sa Betye Saar fiind cunoscută pentru ansamblurile sale care abordează probleme rasiale şi sexiste, iar tatăl său Richard Saar, de origine germană, ca ceramist şi restaurator de opere de artă...

Sculptura olimpică creată pentru Paris-2024 este primul ei proiect în spaţiul public din afara Statelor Unite.

Alison Saar îi succede artistului francez Xavier Veilhan, care a creat o serie de sculpturi intitulate "The Audience" pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.