O importantă porţiune din cea mai mare banchiză arctică, 79N sau Nioghalvfjerdsfjorden, din nod-estul Groenlandei, s-a desprins şi sfărâmat în multe bucăţi mici, arată imagini suprinse de sateliţi, potrivit BBC.
Secţiunea are 110 kilometri pătraţi, iar oamenii de ştiinţă susţin că desprinderea ei este încă o dovadă a schimbărilor rapide pe care le suferă clima şi care au loc în Groenlanda.
„Atmosfera din regiune s-a încălzit cu aproximativ 3 grade Celsius din 1980”, a spus dr. Jenny Turton. „În 2019 şi 2020 au fost înregistrate temperaturi de vară record”, a completat cercetătoarea de la Friedrich-Alexander University din Germania.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nioghalvfjerdsfjorden are 80 de km lungime şi 20 de km lăţime şi face parte din Northeast Greenland Ice Stream.
Banchiza a fost deja puternic fisurată în 2019, iar căldura din vara aceasta a dus la fragmentarea definitivă.
Oceanografii au documentat şi temperaturi crescute ale apei, astfel au concluzionat că gheaţa este topită, de asemenea, de dedesubt.
„79N a devenit «ultima cea mai mare banchiză arctică» recent, după ce gheţarul Petermann din nord-vestul Groenlandei şi-a pierdut o bună parte din suprafaţă în 2010 şi 2012”, a explicat profesorul Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS). „Ce o face atât de importantă este felul în care este ataşată de calota interioară şi asta înseamnă că, într-o zi, dacă temperatura creşte aşa cum ne aşteptăm, această regiune va devenit probabil unul dintre principalele centre de atracţie pentru dezgheţarea Groenlandei”.
Northeast Greenland Ice Stream drenează aproximativ 15% din calota interioară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.