Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă Covid-19 are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, a anunţat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii.

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o “VUI – 202012/01”, include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai uşoară între oameni a Covid-19.

Guvernul britanic a anunţat, luni, o creştere a noilor infecţii, despre care a spus că ar putea fi parţial legată de noua variantă Restricţiile din Londra şi alte zone cu număr mare de infecţii au fost incluse în categoria cu cel mai ridicat nivel de restricţii legate de Covid-19.

Începând cu 13 decembrie, au fost identificate 1.108 de cazuri de Covid-19 cu noua variantă, predominant în sudul şi estul Angliei, a au anunţat autorităţile.

Dar, în prezent, nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

”Ambele întrebări necesită studii suplimentare”, au spus cercetătorii COG-UK.

Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile, inclusiv la SARS-CoV-2, pe măsură ce se reproduc şi circulă în populaţiile umane. În cazul SARS-CoV-2, aceste mutaţii se acumulează la o rată de aproximativ una până la două mutaţii pe lună la nivel global, potrivit specialiştilor în genetică ai COG-UK.

"Ca urmare a acestui proces continuu, multe mii de mutaţii au apărut deja în genomul SARS-CoV-2 de la apariţia virusului, în 2019", au spus ei.

Majoritatea mutaţiilor observate până acum nu au avut niciun efect aparent asupra virusului şi doar o minoritate este susceptibilă să schimbe virusul într-un mod semnificativ - de exemplu, făcându-l mai capabil să infecteze oamenii, mai probabil să provoace boli severe, sau mai puţin sensibil la apărarea imună naturală sau indusă de vaccin.

Susan Hopkins, consilier medical, a declarat că ”nu este un fapt neaşteptat ca virusul să evolueze şi este important să observăm rapid orice modificare pentru a înţelege riscul potenţial”. Ea a spus că noua variantă ”este detectată într-o geografie largă, mai ales în cazul în care este detectat un număr mai mare de cazuri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.