Lascăr Zamfirescu, fost coleg al Regelui Mihai şi nepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu, a vorbit miercuri, la evenimentul de lansare a cărţii "La Şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine”, despre suveran, pe care l-a descris ca om integru şi corect, un exemplu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Majestatea Sa era foarte bun şi foarte corect în aprecieri, şi foarte dispus să dea dreptate celui care se manifesta corect. Era un fel de minte care ţinea loc unor mulţi gânditori, ceea ce era de mirare şi la vârsta lui. Era un exemplu”, a mărturisit colegul Majestăţii Sale în vârstă de 94 de ani.

Carol al II-lea a creat pentru educaţia principelui Mihai Clasa Palatină. La 11 ani, Mihai I a început să meargă la şcoală alături de copii din mediile cele mai diverse ale ţării. Fiecare prim trimestru al anilor de liceu a fost petrecut la Castelul Peleş, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Curţii Regale. La 19 ani, ziua în care şi-a dat bacalaureatul a coincis cu cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord în faţa ultimatumului sovietic.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"La şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine”, de Tudor Vişan-Miu, apărută la editura Corint în colecţia ”Istorie cu blazon”, este o sinteză documentată despre etapa formării Regelui Mihai şi despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală menită să familiarizeze viitorul suveran al ţării cu tânăra elită a tuturor categoriilor sociale şi a tuturor provinciilor istorice.

Autorul Tudor Vişan-Miu reuneşte în carte citatele unor scriitori consacraţi care au abordat această temă, memoriile Regelui şi ai colegilor săi de şcoală, precum şi documente inedite din portofoliul Arhivelor Naţionale şi din presa vremii.

"Ca nepot al lui Duiliu Zamfirescu, fac parte dintr-o familie care a profesat scrisul şi diplomaţia, cum au făcut bunicul, tatăl, sora şi fratele meu. Ca şi Regele, şi eu am fost pasionat de motoare. I-am fost Măriei Sale coleg, prieten şi partener în hobby-ul cu maşinile. Regele Mihai a primit, în liceu, o educaţie foarte bună şi, prin călătoriile din ţară, pe care le-am făcut împreună, a ajuns să cunoască România mai bine decât oricine. Dacă îl cunoşti, cu bunele şi relele lui, constaţi cum calităţile sale sunt mult mai numeroase decât defectele. Noblesse oblige!”, a mai spus Lascăr Zamfirescu, fost elev în Clasa Palatină.

Deşi rămâne un dictator, regele Carol al II-lea are un merit, acela de a-i fi oferit fiului său educaţie prin crearea Clasei Palatine, e de părere istoricul Georgeta Filitti.

"Trebuie să-i recunoaştem un merit lui Carol al II-lea: el rămâne cu marele merit de a fi reuşit să-i ofere o educaţie copilului lui. Nu profesori particulari, nu şcoală oficială, ci o şcoală specială, Clasa Palatină. Era specială pentru că oamenii au fost aleşi cu foarte mare grijă, veneau din clase sociale foarte diferite. Nici nu erau toţi români de obârşie şi autorul cărţii insistă pe faptul că veneau din diferite părţi ale ţării”, a mai spus Georgeta Filitti.

Tudor Vişan-Miu, autorul cărţii, a vorbit despre România veche pe care mulţi o privesc cu un anumit sentiment: ”Am urmărit parcursul Majestăţii Sale crezând că putem vedea şi cum l-a ajutat sau nu pregătirea pe care a primit-o în lumea în care a intrat. După ce şi-a dat bacalaureatul era o lume în care un stat retează o parte din teritoriu”.

Autorul recreează contextul politic şi social al epocii, precum şi tensiunea unei perioade tulburi a istoriei României - un exemplu în acest sens este bacalaureatul Principelui Moştenitor desfăşurat pe 27 iunie 1940, în chiar ziua în care Consiliul de Coroană acceptă ultimatumul sovietic şi cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord. ”Modelul Clasei Palatine ne arată cheia performanţei monarhiei constituţionale”, a adăugat semnatarul volumului.

"Majestatea Sa Regele Mihai ne poate servi oricând drept model de bună-creştere, de eleganţă şi de înţelepciune, de tărie în credinţă şi de loialitate faţă de cei pe care s-a născut să-i conducă şi să-i slujească. Regele nostru este şi rezultatul unei formule originale de educaţie, a cărei poveste o veţi citi în continuare. Toţi regii şi toate reginele României au avut parte de o educaţie aleasă, dar în cazul regelui Mihai metoda s-a aflat la intersecţia educaţiei primate în particular cu aceea oferită de şcolile publice. Principele Moştenitor Mihai a avut, astfel, posibilitatea de a primi o educaţie de o calitate specială, dar şi de a intra în contact cu ţara şi cu oamenii ei”, a spus Filip-Lucian Iorga, iniţiatorul şi coordonatorul colecţiei Istorie cu blazon.

La evenimentul de lansare a cărţii "La Şcoală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine” a fost prezentă şi Alteţa Sa, Principesa Maria.

Tudor Vişan-Miu, în vârstă de 20 de ani, este student al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi absolvent al Colegiului Naţional ”Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Pasionat de istoria monarhiei din România şi de istoriile familiale, în timpul liceului a realizat biografiile colegilor de Clasă Palatină ai Regelui Mihai, Radion Chiaburu şi Lascăr Zamfirescu. A publicat un eseu intitulat ”Dimitrie Cantemir, eruditul, moralistul, educatorul” în volumul bilingv Dimitrie Cantemir – Educator al Românilor. Concurs naţional de eseuri (Editura Pro Universitaria, 2014) şi două eseuri despre regina Elisabeta şi principesa Ileana în volumul ”Anul Regal” (Editura Adenium, Iaşi, 2016, coeditori Daniel Şandru şi Alexandru Muraru). Din 2013, este membru asociat al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică ”Sever Zotta” din Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.