Muzeul Naţional "George Enescu" anunţă că partitura operei ”Oedipe” se află la muzeu, "bine păstrată în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie". Anunţul vine după ce casa Historic a scos la licitaţie mai multe bunuri care i-ar fi aparţinut marelui compozitor, printre care o filă ce cuprinde motivele principale ale operei şi o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.
Referitor la comentariile şi întrebările din spaţiul public privind scrisorile, documentele ce ar urma să facă parte din licitaţia „George Enescu. Univers şi creaţie” organizată de Casa de licitaţii Historic SRL în data de 22 septembrie 2021, cu ocazia jubileului de 140 de ani de la naşterea compozitorului român (19 August), anunţând publicului „piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe: o filă ce cuprinde motivele principale ale operei, o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, fotografii cu dedicaţie sau inedite, manuscrise, corespondenţe şi documente personale”, Muzeul Naţional „George Enescu” face următoarele precizări:
În ceea ce priveşte partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiţii corespunzătoare de conservare şi protecţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Muzeul deţine, de asemenea, 5 viori care au aparţinut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosinţă îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, 2 viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioră Pierre & Hippolyte Silvestre.
Vioara Guarneri del Gesu şi vioara Paul Kaul (cea construită pe măsura mâinii lui Enescu) au răsunat joi, 19 august, de ziua Maestrului, în Aula Palatului Cantacuzino.
Din 1990, de când s-a redeschis Muzeul Naţional „George Enescu”, nu au fost înstrăinate obiecte de patrimoniu, dimpotrivă, demersurile managementului au fost îndreptate către sporirea patrimoniului şi protejarea lui.
Joi, 19 august 2021, la împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui George Enescu, casa de licitaţii „Historic“ a lansat o licitaţie cu 190 de manuscrise şi un instrument (o vioară) care i-au aparţinut lui Enescu, licitaţie prevăzută a avea loc la 22 septembrie a.c., chiar spre sfârşitul ediţiei jubiliare a Festivalului Enescu.
Între cele 190 de loturi prezentate pe site-ul casei Historic se află vioara model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraţilor Wolff Kreuznach, 1885, cu un preţ de pornire de 50.000 de euro, precum şi partitura-manuscris „Oedipe” + patru adnotări cu un preţ de pornire de 100.000 de euro.
ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internaţional „George Enescu”, a solicitat vineri Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile legale pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitaţie de către casa Historic a unor bunuri şi manuscrise ce i-au aparţinut compozitorului George Enescu. Potrivit specialiştilor, acestea ar trebui să fie în patrimoniul naţional.
Totodată, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că va verifica provenienţa şi autenticitatea bunurilor scoase la vânzare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...