Ministerul Culturii a anunţat luni că supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului de Artă Timişoara, precum şi pentru aprobarea schimbării denumirii instituţiei.
În urma aprobării acestei hotărâri de către prim-ministrul Ludovic Orban, muzeul va avea titlulatura de Muzeul Naţional de Artă Timişoara.
Muzeul de Artă Timişoara, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, este rezultatul unui proces care a durat peste 120 de ani. Istoricul instituţiei începe în 1872, când a fost înfiinţată prima unitate de acest gen din Timişoara.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit Normelor de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2185/2007, muzeele de importanţă naţională deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile, dintre care cel puţin 15% clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% clasate în categoria “tezaur”.
Prin excepţie, pot fi clasificate ca muzee de importanţă naţională instituţii al căror patrimoniu cuprinde bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.
Muzeul de Artă Timişoara se distinge prin unicitatea şi valoarea colecţiilor sale, prin activităţile muzeografice, culturale şi ştiinţifice de excepţie pe care le derulează prin intermediul programelor sale anuale, se arată în nota de fundamentare publicată luni pe site-ul ministerului.
Aici se află o colecţie de icoane din bisericele ortodoxe din Banat, colecţia „Ormós Zsigmond” (1813-1894), colecţia „Corneliu Baba”, cea mai amplă existentă în România, dar şi o importantă colecţie de artă contemporană şi de documente.
Conform datelor comunicate de Consiliul Judeţean Timişoara, impactul financiar al clasificării Muzeului de Artă Timişoara la categoria muzee şi colecţii publice de importanţă naţională urmează a fi de 14.583,33 lei/lună. Această sumă reprezintă diferenţa dintre salariile actuale şi salariile stabilite după încadrarea personalului de specialitate în temeiul prevederilor din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Este menţionat că impactul financiar se încadrează în prevederile bugetare aprobate pentru anul 2020.
Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi trimise, pe adresa ministerului sau la legislativ@cultura.ro, până pe 26 iunie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.