Regizorul Eugene Buică spune povestea destrămării familiei sale în documentarul „Mrs. Buică”, care este inclus în competiţia oficială locală de la Astra Film Festival. Filmul are la bază imagini înregistrate timp de 24 de ani, în România şi în Statele Unite ale Americii, prin care autorul încearcă să contureze declinul propriei familii.
„Eu, fiind actor şi regizor, i-am văzut pe părinţii mei ca pe cei mai buni actori care au existat vreodată. Am lucrat cu peste 4000 de actori în L.A şi nu am văzut unii mai buni ca părinţii mei care ştiau în mod natural ce să spună şi ce să facă atunci când se aflau în faţa camerei de filmat. Au fost nişte spirite foarte puternice şi nu aş vrea ca ei să fi dispărut fără să fie văzuţi şi de alţii”, a declarat regizorul Eugene Buică.
În 1998, când o parte din membrii familiei Buică se reîntorc pentru scurtă vreme din America (ţara adoptivă), în ţara lor natală, România, doamna Buică îl atacă jucăuş şi uneori cu note de cruzime, pe soţul ei exploziv şi diagnosticat cu cancer. Fiul lor, Eugene, reuşeşte să surprindă disfuncţionalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă.
În anul 2000, Eugene reuşeşte să filmeze la New York interviuri profesioniste cu fiecare dintre părinţii săi. Doamna Buică îşi arată caracterul şarmant şi manipulator, prezentând o realitate paralelă în care domnul Buică, deja slăbit de boala agresivă, se caţără în exterior pe geamurile sigilate ale apartamentului ei. Când, la final, Eugene încearcă să-şi salveze mama bolnavă, care s-a mutat între timp în România, doamna Buică refuză, rugându-l să îşi amintească de ea în ipostazele surprinse de filmările lui.
Eugene Buică s-a născut în Bucureşti, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia la New York. După absolvirea Universităţii din Pennsylvania, a frecventat cursurile The Neighborhood Playhouse din New York. Eugene are jucat în peste 50 de piese de teatru, filme şi seriale, precum ER şi Days of Our Lives. A condus timp de 20 de ani şcoala de actorie The Acting Corps. Mrs. Buică este primul său documentar.
Regizorul a afirmat că filmul a prins contur treptat. La început a filmat ca să se „apere”. Pe măsură ce a descoperit o poveste s-a gândit că poate fi un film. „Când m-am maturizat şi mi-am dat seama că este o poveste aici am decis să fie un film. Am anulat proiectul de mai multe ori. După 2002, de când a murit tata, timp de opt ani nici nu m-am mai uitat la ce a filmat până atunci. Era dureros. Încet, încet, a prins contur”, a mărturisit el spectatorilor veniţi să vadă filmul, joi seară, la Sibiu, în cadrul Festivalului.
„Când eram mic aveam nevoie de aprobarea lui. El era absent. Dar după ce am văzut ce a făcut şi în ce condiţii a lăsat-o să trăiască pe mama, am început să fiu de partea ei. Dar este foarte complexă povestea. Când murea tata, mama a refuzat să-l ajute”, aşa că Eugene Buică a fost de partea fiecăruia în funcţie de crizele pe care le traversau.
Relaţia părinţilor săi l-a afectat, dar spune că vrea să-şi trăiască propriul scenariu.
„Nu pot să spun că e vina lor. Am fost afectat, sunt o victimă dar merg mai departe. Încă mi-e foarte greu să mă uit la film. Faptul că suntem aici şi ne uităm împreună, că nu mai este un secret al meu, ci al nostru, asta mă ajută. Am determinarea să nu fiu ca ei, să fiu ca mine. Eu nu sunt ei, sunt produsul lor, dar am scenariul meu”, afirmă cu convingere regizorul.
La început a fost povestea sa, spusă ca din persepctiva unei victime. „Dar pe parcurs, povestea s-a schimbat, era cu ei şi, mai specific, cu ea”.
Ce ar fi spus părinţii săi despre acest film? „Ei iubeau camera şi voiau ca aceste filmări să rămână un document. Ei nu aveau o problemă în a ascunde cine sunt. Chiar le plăcea, cred că ar fi mândri că sunt pe marele ecran”, a mai spus regizorul în dialogul cu publicul de la Astra Film.
Filmul „Mrs. Buică” mai poate fi văzut şi sâmbătă, de la ora 16.30, la Astra Film Cinema, în Piaţa Mică din Sibiu.
Filmul va avea premieră în cinematografe din 8 decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.