Două proiecte care vizează restaurarea cetăţii de refugiu din Saschiz, judeţul Mureş, şi reparaţii la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea, judeţul Braşov, în valoare de peste zece milioane de lei, au fost semnate, vineri, la Alba-Iulia. Scopul proiectelor este de a conserva monumentele, dar şi de a spori numărul de turişti care le vizitează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de către reprezentanţii ADR Centru, vineri, la sediul instituţiei, au fost semnate două proiecte care vizează obiective istorice din judeţele Mureş şi Braşov, în valoare de 10,5 milioane lei, finanţarea fiind asigurată prin Rrogramul Operaţional Regional.

Proiectul ”Restaurarea cetăţii de refugiu sec. XIV din Saschiz, judeţul Mureş”, are o valoare totală de peste 8,49 milioane lei, obiectivul general fiind revitalizarea cetăţii şi efectuarea lucrărilor de restaurare a monumentului, prin păstrarea tuturor caracteristicilor sale istorice şi artistice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ridicată pe ruinele unei fortificaţii romane, Cetatea din Saschiz avea o poziţie strategică importantă: păzea drumul ce lega Rupea de Sighişoara. Conform unor izvoare istorice locale, la construcţie au ”pus umărul” şapte sate: Saschiz, Cloaşterf, Archita, Daia, Criţ, Diawaldia şi Adamsdorf (ultimele două azi dispărute). Reabilitarea acestui obiectiv va reda turiştilor plăcerea de a se bucura de vizitarea unei fortificaţii tradiţionale transilvane, beneficiarul finanţării estimând o creştere a numărului de vizitatori după intervenţia asupra obiectivului de patrimoniu”, se arată în document.

Proiectul ”Lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea”, judeţul Braşov, are o valoare totală de aproximativ 2,05 milioane lei, din care peste 1,9 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată şi 39.312,83 lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică C.A. Rupea.

”Recent, am semnat mai multe contracte de finanţare pentru reabilitarea obiectivelor din patrimoniul cultural al Regiunii Centru. Există multe cetăţi, castele, mănăstiri, care necesită investiţii pentru reabilitare, reparaţii şi conservare, precum şi pentru reintroducerea lor în circuite turistice. Este foarte importantă o viziune de ansamblu, o abordare integrată, pentru dezvoltarea structurilor de primire turistică şi de modernizare a căilor de acces către aceste obiective. În perioada precedentă, 2007-2013, prin POR s-au investit în total peste 43 de milioane de euro, prin opt astfel de proiecte, iar pentru actuala perioadă de programare s-au depus 71 de cereri de finanţare, a căror valoare totală este de peste 120 milioane euro. Vom contracta proiecte până la atingerea nivelului alocat pentru această prioritate de investiţii, de circa 36 milioane euro, sume nerambursabile, la care se adaugă contribuţiile beneficiarilor, pentru realizarea activităţilor pe care şi le-au propus. Suntem direct interesaţi şi implicaţi în susţinerea creşterii durabile a turismului regional, pentru a impulsiona dezvoltarea economică şi atragerea de noi turişti”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicatul de presă.

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Rupea are nevoie de lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic, cu atât mai mult cu cât investiţiile recente realizate la Cetatea Rupea de administraţia publică locală au dus la o creştere semnificativă a numărului de turişti.

Monumentul care face obiectul contractului de finanţare se află în partea nord-estică a pieţei oraşului şi este parţial ascuns privirii de clădiri contemporane.

"Consideraţii istorice bazate pe vechimea cetăţii şi importanţa locului pentru întreaga zonă, apreciază că această biserica a fost întemeiată cel puţin la începutul veacului al XIV-lea. Acum, se prezintă ca un edificiu sub forma de sală, cu un cor închis poligonal, având o sacristie rectangulară la nord. Toate portalurile vechi, de la intrările de sud şi vest ale navei şi de la sacristie, dar şi tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factura gotică”, se mai arată în comunicat.

Prin proiectul propus de Parohia Evanghelică CA Rupea sunt vizate acţiuni de reabilitare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum şi de întocmire şi operaţionalizare a unui plan de marketing, care va include acţiuni socio-culturale.

Astfel, se doreşte consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atracţie turistică şi o creştere a numărului de vizitatori cu circa 30% anual.

În urma investiţiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelică Rupea, Parohia consideră că acest obiectiv va putea deveni gazdă a unor evenimente pentru promovarea dezvoltării durabile a zonei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.