Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi a transmis miercuri că Muzeul ”Ion Creangă” (Bojdeuca), precum şi obiectele de patrimoniu expuse în casă nu sunt în pericol. Precizările sunt făcute după ce, în urmă cu o săptămână, mass-media a prezentat problemele legate de infiltraţii la acoperişul monumentului istoric, precum şi faptul că banii pentru restaurarea muzeului prin fonduri europene au fost pierduţi.
”În vederea protejării şi conservării obiectelor de patrimoniu şi a clădirii Muzeului «Ion Creangă», M.N.L.R. Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi au efectuat de-a lungul timpului lucrări de reparaţii curente (igienizare, văruire, lăcuire tâmplărie). Prin urmare, Muzeul «Ion Creangă» este într-o stare bună de funcţionare, fiind cel mai vizitat obiectiv al M.N.L.R. Iaşi şi găzduind numeroase proiecte culturale”, se arată în comunicatul instituţiei.
Reprezentanţii MNLR Iaşi mai spun că ”la începutul anului 2016, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai departamentului de proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, patru dintre obiectivele muzeale ale M.N.L.R. Iaşi au fost alese pentru a fi finanţate prin fonduri europene (Muzeul ”Vasile Pogor”, Muzeul ”Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”, Muzeul ”Nicolae Gane” şi Muzeul ”Ion Creangă)”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Iniţiativa Consiliului Judeţean Iaşi a constat în proiecte de reabilitare, dotare şi modernizare de amploare, incluzând şi o parte dintre spaţiile exterioare clădirilor.
Proiectele de restaurare de amploare includ o documentaţie elaborată şi numeroase avize obligatorii, în conformitate cu legislaţia asupra intervenţiei în cazul clădirilor de patrimoniu. Trei dintre aceste proiecte au primit răspuns favorabil: Muzeul ”Vasile Pogor”, Muzeul ”Sf. Ierarh Dosoftei-Mitropolitul” şi Muzeul ”Nicolae Gane”. Dosarul pentru Muzeul ”Ion Creangă” a fost respins din cauză că firma care s-a ocupat de realizarea documentaţiei nu a finalizat-o la timp.
”Nu avem nicio finanţare alocată de la Consiliul Judeţean pentru reparaţii capitale la Bojdeucă. Noi am încercat să introducem Muzeul «Creangă» pentru finanţare în cadrul unui proiect european. Din păcate, firma care s-a ocupat de realizarea documentaţiei nu a reuşit să întocmească acest document la timp şi nu am reuşit să-l depunem”, afirma purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi, Vlad Ciobanu, la RadioHit.
Bojdeuca lui Creangă din Iaşi, primul muzeu literar din România, va fi reabilitată în 2018, după ce va fi refăcută documentaţia proiectului de renovare, potrivit declaraţiilor acordate Agenţiei de presă News.ro de purtătorul de cuvânt al Muzeului ”Ion Creangă”.
”Au existat infiltraţii în draniţă (acoperişul din lemn, n.r), însă anul trecut au fost executate nişte reparaţii, nu capitale. Anul acesta, muzeul a împlinit 99 de ani şi vom face reparaţii de întreţinere, iar cele capitale vor aştepta anul viitor. Cei de la Consiliul Judeţean au depus proiectul şi se va reface şi documentaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt, Amelia Gheorghiţă, pentru News.ro.
Muzeul ”Ion Creangă”, cel mai vizitat din componenţa MNLR Iaşi, a avut anul trecut 40.000 de vizitatori unici, potrivit reprezentanţilor instituţiei.
Clădirea care adăposteşte expoziţia documentară referitoare la viaţa şi opera lui Creangă, biblioteca, precum şi amfiteatrul în aer liber au fost construite în perioada 1984-1989 şi inaugurate la 11 iunie 1989, cu ocazia centenarului morţii scriitorului.
Ion Creangă s-a mutat în Bojdeucă în vara lui 1872, după ce fusese răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia. El a stat în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească până la sfârşitul vieţii. Toate ”Poveştile” şi ”Amintirile din copilărie” au fost scrise în casa botezată de scriitor ”bojdeucă”. În vara şi toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaş al lui Creangă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...