Scriitorul Mircea Cărtărescu, recompensat anul acesta cu Premiul Naţional ”Eminescu”, este de părere că în scandalul din jurul Uniunii Scriitorilor pentru detensionarea situaţiei ar trebui să se renunţe la monopolul USR şi să se desfiinţeze Comisia de suspendare, monitorizare şi excludere din cadrul Uniunii.
”Imaginea scriitorului la noi, destul de palidă şi înainte, s-a deteriorat în ultimii doi ani în ochii publicului din cauza continuului scandal din jurul Uniunii Scriitorilor ca urmare a deciziilor controversate ale conducerii sale. Cred că un prim pas pentru detensionarea situaţiei ar putea fi desfiinţarea Comisiei de suspendare, monitorizare şi excludere din cadrul USR, reprimirea membrilor USR excluşi în ultimul timp şi revenirea la un stil de conducere democratic. Pe termen lung, cred că va trebui să se renunţe la monopolul USR şi să se creeze condiţii pentru funcţionarea mai multor uniuni scriitoriceşti aflate în emulaţie şi nu în rivalitate. Dacă toate acestea nu se vor realiza, blocajul actual va duce la continuarea la nesfârşit a unui război din care pierdem cu toţii”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu.
Cel care semnează volumul ”Poezia”, apărut în 2015 la editura Humanitas, susţine înfiinţarea unei alte societăţi pe model ASPRO.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Şi cealaltă grupare (uniunea paralelă a lui Cristian Teodorescu) ar putea contribui la normalizarea lucrurilor prin renunţarea la ideea substituirii USR (ceea ce mi se pare o bizarerie riscată) şi prin înfiinţarea altei societăţi sau uniuni scriitoriceşti pe model ASPRO, de exemplu”, a adăugat el.
În replică, Cristian Teodorescu a explicat pe Facebook: ”Regret că Mircea Cărtărescu se lasă indus în eroare de gruparea lui N. Manolescu, cel puţin până la un punct, şi că are impresia despre noi că am fi o uniune paralelă aceleia pe care ar mai conduce-o Nicolae Manolescu. Nu, dragă Mircea Cărtărescu, nu dragi confraţi care îi credeţi pe cuvânt pe N.M şi pe susţinătorii săi, noi facem parte din Uniunea Scriitorilor, iar adunările noastre sînt perfect legale”.
Şase membrii ai Uniunii Scriitorilor din România, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, au fost excluşi, pe 11 ianuarie, din organizaţie, după ce au participat la o adunare generală, pe care preşedintele Nicolae Manolescu, împreună cu Consiliul Uniunii, a declarat-o nevalidă. Scriitorii excluşi au acuzat ilegalitatea măsurii.
Scriitorii Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu şi Cristian Teodorescu, care au participat la acea adunare generală, au fost notificaţi, în data de 13 ianuarie, de avocatul Uniunii Scriitorilor, să înceteze acţiunile întreprinse în pretinsa adunare generală din 7 ianuarie. În cazul în care nu vor da curs notificării vor fi traşi la răspundere, potrivit avocatului USR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.