Volumul „Melancolia‟, scris de Mircea Cărtărescu şi publicat de prestigioasa editură Albert Bonniers Förlag, în traducerea semnată de Inger Johansson, va fi lansat în Suedia, pe 16 februarie 2023, de la ora 18.00, la sediul Institutului Cultural Român din Stockholm. Evenimentul de lansare va fi marcat printr-o dezbatere la care participă scriitorul Mircea Cărtărescu, alături de jurnalista şi scriitoarea suedeză Cecilia Hansson.
Mircea Cărtărescu, care are zece volume publicate în suedeză, va împărtăşi publicului experienţa de scriere a cărţii „Melancolia‟ şi va răspunde la întrebări din partea publicului. La eveniment, va participa şi traducătoarea Inger Johansson care i-a tradus scriitorului, în limba suedeză, nouă dintre cele mai importante cărţi. La finalul evenimentului, scriitorul va acorda autografe.
Mircea Cărtărescu a devenit cunoscut publicului suedez în 2002, odată cu „Nostalgia‟ (Albert Bonniers Förlag), descrisă în presa locală ca "proză europeană de mare calibru în spiritul modernismului târziu‟ (Svenska Dagbladet). „Nostalgia‟ a fost reeditată anul acesta în Suedia.
După 30 de ani de la apariţia acestei cărţi în România şi după 21 de ani de la prima ediţie din Suedia, scriitorul a revenit cu alte povestiri, reunite sub titlul „Melancolia“.
Mircea Cărtărescu are următoarele cărţi traduse de Inger Johansson şi publicate în Suedia la Albert Bonniers Förlag: Melancolia (2023), Solenoid (2019), Levanten (2015), Travesti (2013), Dagbok 1994-2003 (2011), Orbitor. Höger vinge (2008), Orbitor. Kroppen (2006), Orbitor. Vänster vinge (2004), Nostalgia (2002, 2023). În 2008, i-a apărut antologia de poezie, En lycklig dag i mitt liv/ O zi fericită din viaţa mea, tradusă de Dan Shafran & Lars-Inge Nilsson.
„Melancolia‟, publicată la începutul acestui an în Suedia, are deja cronici elogioase în cele mai prestigioase publicaţii din Suedia. Cartea se află pe primul loc în topul celor mai bune cărţi de literatură ale momentului în Suedia, conform cotidianului „Svenska Dagbladet‟.
„Poate că lumea este fără de sfârşit, însă nouă ni se revelă propria conştientizare a acestui lucru. Cărtărescu înfăţişează, în modul său neimitabil, tocmai această condiţie umană de bază‟. (Ingrid Elam, Dagens Nyheter))
„Nostalgia şi melancolia sunt stări de înstrăinare faţă de spaţiu şi timp. Atât în sensul propriu, cât şi mai filosofic: nostalgia, conceptul folosit de Albert Camus, este un dor după întregire şi contextualizare, iar melancolia este experienţa scindării şi a înstrăinării la care suntem condamnaţi. (Malte Persson, Expressen)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.