CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica”, el spunând, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridic ale Senatului american, că este greşeala sa şi că îi pare rău. El a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare. De asemenea, Zuckerberg a spus că Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare. Răspunzând unei întrebări, Mark Zuckerberg a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica. Acţiunile Facebook au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii lui Zuckerberg în Senatul SUA. Miercuri, co-fondatorul Facebook va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Zuckerberg în Senatul SUA: Facebook trece printr-o ”transformare filozofică”; acţiunile Facebook au închis în creştere cu 4,5%

UPDATE - Zuckerberg: Date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg a confirmat, marţi, în timpul audierii sale în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica.

Întrebat de senatorul Tammy Baldwin dacă Kogan a vândut date colectate prin Facebook şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ.

"Da, a vândut date şi altor companii”, a spus CEO-ul Facebook, menţionând compania Eunoia, dar precizând că au fost şi altele, pe care le va menţiona în declaraţia lui completă.

Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica. Aplicaţia "thisismydigitallife", concepută de Kogan, cercetător în psihologie care lucra pentru această companie, i-a permis întreprinderii să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar şi pe cele ale prietenilor lor de pe platforma de socializare.

UPDATE - Zuckerberg, întrebat în Senatul SUA dacă cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de scandalul "Cambridge Analytica" sunt victime: Da. Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru

Mark Zuckerberg a recunoscut, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, în urma izbucnirii scandalului "Cambridge Analytica”, că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.

"Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian. 

Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situaţie, Zuckerberg a răspuns negativ. "Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră”, a spus el.

Întrebat dacă este de părere că cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de acest scandal sunt victime, Mark Zuckerberg a spus că da. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a răspuns el.

Heller a mai întrebat şi dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conţinut din convorbiri telefonice”, a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.

El a omis, însă, să răspundă la o altă întrebare a senatorului - dacă Facebook ar trasa vreodată o linie în privinţa tipului de date pe care le colectează sau le foloseşte pentru companiile de publicitate.

Zuckerberg a mai spus că ideea că Facebook "ascultă utilizatorii” este o "teorie a conspiraţiei”.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut”, a spus el.

UPDATE - Mark Zuckerberg, audiat în Congresul SUA în scandalul "Cambridge Analytica": Facebook se luptă continuu cu Rusia

Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, marţi, în timpul audierii sale la comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, scrie BBC. "Ei vor continua să devină mai buni”, a spus Mark Zuckerberg, prezent la audiere în urma izbucnirii scandalului "Cambridge Analytica”.

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievaţi de biroul lui Mueller. "Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidenţială”, a spus Zuckerberg. 

Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false. "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg. 

Răspunzând unei intervenţii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o "greşeală”.

"Cambridge Analytica era advertiser în 2015, aşa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greşeală”, a spus CEO-ul Facebook.

Senatorii l-au mai întrebat pe co-fondatorul Facebook dacă interdicţiile impuse de această platformă funcţionează cu adevărat.

Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL şi AggregateIQ sunt interzise. Însă, el a precizat că nu crede că Facebook înlătură de pe platformă lideri individuali ai acestor companii.

Senatorul Chuck Grassley l-a întrebat pe CEO-ul Facebook câte cazuri de transfer de date impropriu au fost înregistrate. Zuckerberg a răspuns că în prezent compania lucrează la un audit pentru a afla şi că Facebook va da dovadă de mai multă "proactivitate” în acest sens.

Grassley a întrebat şi de ce politica Facebook cu privire la datele disponibile pe platformă nu est mai explicită. "Dacă scrii mult şi explici toate detaliile, probabil că reduci numărul persoanelor care citesc documentul”, a spus Zuckerberg.

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg că "dacă Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate. "Dacă Facebook şi alte companii online nu vor rezolva aceste invadări ale intimităţii, atunci va trebui să facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el.

Un alt senator, Dick Durbin, l-a întrebat pe Zuckerberg dacă ar împărtăşi în faţa Congresului informaţii personale, precum numele hotelului la care a fost cazat noaptea trecută. CEO-ul Facebook a răspuns că nu.

După aceste întrebări, Zuckerberg a precizat din nou că oamenii "aleg să împărtăşească” informaţii pe Facebook.

Zuckerberg a mai spus că există două categorii largi de date pe Facebook - conţinutul pe care o persoană alege să îl împărtăşească şi date care sunt conectate pentru ca reclamele prezentate utilizatorilor să fie relevante. "Utilizatorii au control deplin asupra ambelor categorii”, a arătat el, potrivit The Guardian.

El a mai spus şi că încercarea companiei de a combate discursul instigator la ură înregistrează "o rată de eroare mai mare decât ar fi cifra cu care ar fi mulţumit”.

Mark Zuckerberg a mai precizat, între altele, că nu consideră că Facebook deţine vreun monopol şi că va exista întotdeauna o versiune gratuită a platformei.

Mark Zuckerberg, audiat în Congresul SUA în scandalul "Cambridge Analytica": Este greşeala mea şi îmi pare rău

"Facebook este o companie optimistă şi idealistă. În cea mai mare parte a existenţei noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectaţi la persoanele pe care le îndrăgesc. Recent, am văzut mişcarea #MeToo pe Facebook, iar după uraganul Harvey, oamenii au folosit platforma şi 70 de milioane de afaceri mici au folosit Facebook pentru a crea locuri de muncă şi pentru a se dezvolta”, şi-a început Zuckerberg discursul în Congresul american.

El a spus, însă, că este evident că nu a făcut suficient pentru a preveni ca aceste instrumente să fie folosite şi pentru a face rău şi că este greşeala sa şi îi pare rău.

"Acest lucru se aplică pentru fake news şi pentru ingerinţa în alegeri. Nu am privit o imagine mai largă a responsabilităţii noastre. Aceasta a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă”, a adăugat Zuckerberg, care s-a prezentat îmbrăcat într-un costum închis la culoare şi cravată, în locul tricoului şi blugilor pe care îi poartă de obicei.

El a mai spus că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.

"Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informaţii eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informaţiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informaţii le protejează, de asemenea”, a explicat co-fondatorul Facebook.

"În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reuşim. Acest demers include modul în care protejăm informaţiile oamenilor şi în care să salvgardăm alegerile din lume”, a continuat Zuckerberg.

Mark Zuckerberg a menţionat câteva măsuri pe care le va lua pentru a preveni repetarea unor greşeli similare.

"Mai întâi, înţelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica şi vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce ştim acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informaţii, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica iniţial, reprezentanţii companiei ne-au spus că au şters datele. Acum o lună, am auzit noi informaţii potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit şi din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut şi pentru a ne asigura vă vor şterge orice date deţin încă”, a mai spus CEO-ul Facebook.

Zuckerberg a mai spus că echipa Facebook investighează fiecare aplicaţie cu care colaborează.

"În al doilea rând, pentru a ne asigura că nici un alt dezvoltator de aplicaţii foloseşte date în mod impropriu, investigăm fiecare aplicaţie. Pentru a preveni dezvoltarea acestei situaţii, ne asigurăm că nu pot accesa în prezent la fel de multă informaţie. Vestea bună este că am făcut deja schimbări majore pe platforma noastră în 2014, care ar fi putut preveni această situaţie cu Cambridge Analytica să se întâmple din nou astăzi”, a explicat el.

"Însă, sunt mai multe lucruri de făcut. Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea noastră socială de a conecta oamenii, construind comunitatea şi contribuind la aducerea oamenilor mai aproape unii de alţii. Publicitarii şi dezvoltatorii nu vor avea o altă prioritate deasupra acestei atât timp cât eu conduc Facebook”, a mai spus Zuckerberg.

"Am fondat Facebook când eram în facultate. Ne-am dezvoltat mult de atunci. Acum servim peste două miliarde de oameni din jurul lumii. În fiecare zi, serviciile noastre sunt folosite de oameni pentru a rămâne conectaţi cu cele mai importante persoane pentru ei. Cred mult în ceea ce facem şi ştiu că atunci când vom înfrunta aceste provocări ne vom uita în urmă la ajutarea oamenilor de a se conecta şi acordarea mai multor persoane o voce ca la o forţă pozitivă în lume. Înţeleg că aceste probleme despre care vorbim astăzi nu sunt doar probleme pentru Facebook şi pentru comunitatea noastră. Sunt probleme şi provocări pentru noi toţi, ca americani”, a mai spus Zuckerberg, înainte de întrebările din partea comisiilor.

Seatorul Chuck Grassley, care a deschis această audiere, a menţionat că o audiere separată este plănuită de comisia Juridică, cu reprezentanţi ai Cambridge Analytica.

Audierea lui Mark Zuckerberg continuă la momentul transmiterii acestei ştiri.

CITEȘTE ȘI Datele a peste 112.000 de români ar fi fost colectate de Cambridge Analytica

Marţi, în faţa clădirii Capitoliului, unde se află Congresul SUA, grupul pentru proteste online Avaaz a amplasat 100 de figurine în mărime naturală reprezentându-l pe Mark Zuckerberg îmbrăcat într-un tricou pe care scria ”Fix Facebook” (reparaţi Facebook”).

Miercuri, Zuckerberg va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.

Facebook se confruntă cu o criză de încredere în rândul utilizatorilor, cumpărătorilor de publicitate, angajaţilor şi investitorilor, după ce a recunoscut că datele a până la 87 de milioane de persoane, majoritatea din Statele Unite, au fost obţinute incorect de către Cambridge Analytica, firma de consultanţă care a lucrat la campania electorată a lui Donald Trump.

Compania mai are probleme din cauza ştirilor false şi a amestecului extern în alegeri, dezvăluind în septembrie că ruşi cu identităţi false au folosit reţeaua de socializare pentru a influenţa alegătorii americani, în lunile de dinainte şi de după alegerile din 2016, scriind despre subiecte  sensibile, creând evenimente şi cumpărând publicitate.

În luna februarie, procurorul special Robert Mueller a pus sub acuzare 13 ruşi şi trei companii ruseşti care au intervenit în alegeri prin provocarea de conflicte pe reţelele de socializare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.