Platforma "5 Pentru Arte" propune comunităţilor creative şi publicului larg să descopere tânăra generaţie de artişti şi arhitecţi români urmărind creaţiile a peste 20 dintre aceştia în galeria online, în cadrul unor expoziţii digitale la care au contribuit cinci profesionişti din industria locală.
Andrei Jecza, Attila Kim, Eugen Rădescu, Ioana Ulmeanu şi Roxana Gamarţ şi-au creat propriile concepte curatoriale şi le-au ilustrat printr-un mix de lucrări de fotografie, modă, pictură, arhitectură, sculptură, artă textilă sau artă grafică, într-un univers creativ contemporan, în care digitalul vine în întâmpinarea nevoilor de expunere şi dificultăţilor cu care întreg sectorul cultural artistic se confruntă, în special cei mai tineri, neintegraţi în reţeaua industriei.
Cele cinci concepte curatoriale abordează fiecare lucrările a cinci creativi, navigând printre intenţiile şi tehnicile lor artistice, dar mai ales aplecându-se asupra contextului special în care au fost născute – în timpul primului lockdown cunoscut de această generaţie, o perioadă în care atelierele s-au mutat în interiorul propriilor case şi în care gestionarea resurselor interioare şi exterioare a devenit o prioritate şi o provocare în plus în încheierea acestui capitol academic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Lucrările au fost selecţionate de cinci curatori care fac parte din board-ul creativ DIPLOMA şi care au contribuit la notarea lucrărilor participante la ultima ediţie de festival, desfăşurată în luna octombrie 2020. După un exerciţiu colectiv, cei cinci au acceptat invitaţia de a-şi prezenta de această dată selecţiile personale.
Platforma "5 Pentru Arte" se încheie cu un material semnat chiar de arhitectul expoziţiei DIPLOMA, care deţine acest rol în cadrul festivalului din anul 2017. Attila Kim are o experienţă vastă în proiectare de clădiri rezidenţiale şi culturale, restaurări şi este unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi din România pentru arhitectură de epoziţii de artă şi design.
În propunerea făcută în platforma "5 Pentru Arte" ghidează publicul printre lucrări de arhitectură care au în comun o preocupare intensă pentru comunitate, aşa cum reiese din proiectele: "Cisternă Urbană" de Anamaria Preotesoiu, "A-ţi face cuib în Bucureşti" de Mara Catargiu, "Vilegiatură lacustră. Dunărea la Corabia" de Alina Alexandra Marinescu, "Memorial pentru evreii din Bucovina. Vama Siret" de Sabina Sbiera şi "Promenada „La Ziduri”. Un muzeu ca un teatru şi un teatru ca un muzeu" de Iuliana Damir.
În materialele anterioare publicate pe site, se regăseşte propunerea lui Eugen Rădescu, curator şi manager cultural, orientată spre artele grafice, sub numele "We Like Forests", "Rose Petals & Grass. Do I Look at The Stars or Satellites?" şi care se opreşte asupra lucrărilor "Apel Nou" de Lucian Barbu, "Postsoviet" de Ana Costov, "Arta şi Inteligenţa artificială" de Bogdan Ştefan Matei, "Dă muzica mai încet, să te văd mai bine" de Ema Motea şi "Jurnalul unui hipoacuzic" de Ovidiu Comănici.
Andrei Jezca, fondator Galeria Jecza, realizează "O călătorie suspendată între aici şi acolo", un mix pluridisciplinar care vorbeşte despre "Interacţiuni" de Erika Popliceanu, "Heads of My Heads" de Ema Cristescu, "You Know, You Don't Know and You Don't Remember" de Tania Şimonca, "Internet, Explore" de Andrada Tudorache şi "Menhir" de Andrei Dinică-Nicolescu.
"Creating Clothes in The Middle of Chaos" este materialul Ioanei Ulmeanu, conturat în jurul a cinci colecţii de design vestimentar curajoase şi originale: "Red Words" de Pif Stephano, "I’m Not Non Violent" de Teodora Bodescu, "The Agony of The Garden" de Anamaria Visovan, "In Touch" de Raluca Baciu, "Alzheimer’s" de Andrei Dudău.
Fondatoarea Galeriei Mobius, Roxana Gamarţ, marchează prezenţa în galeria online cu un discurs formulat în jurul unor lucrări de fotografie, pictură, sculptură şi artă grafică: "Art Matters" detaliază amprenta personală în creaţiile "Postsoviet" de Ana Costov, "Semnale în noapte" de Octav Codrea, "Momentul decisiv" de Alexandru Măciucă, "Generaţia aplicaţie" de Mihail Botnari şi "Utopia - despre un spaţiu posibil" de Theodora Ispas.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.