Primul concert cameral pe 2021 din seria „Stagiunea de marţi seara” îl va avea protagonist pe pianistul Ştefan Theodor Vârtejaru, care va cânta în faţa unei săli goale, recitalul fiind transmis pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Concertul din 12 ianuarie va avea loc în Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 19:00.

„Am structurat programul ca un dialog între liric şi frust între intim şi exuberant. Recitalul este deschis de Sonata în La Major D664 de Franz Schubert, lucrare de o cantabilitate seducătoare. Îi urmează Sonatina de Maurice Ravel, muzică blândă şi senină, care are şi rolul de piesă de tranziţie către a doua parte a recitalului care va fi guvernată de folclor. În primul rând, tripticul: Preludiu, Coral, Toccată, magnum opus al creaţiei pianistice a lui Sigismund Toduţă, în care folclorul românesc şi cântul bizantin se întâlnesc cu limbajul componistic modern pentru a crea una dintre cele mai bune lucrări pianistice ale muzicii româneşti”, a transmis Ştefan Theodor Vârtejaru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pianistul a mai explicat: „Ultima piesă a recitalului, «Szabadban/ În aer liber» a lui Bela Bartok, continuă limbajul folcloric al lui Toduţă, dar îi şterge orice urmă de cantabilitate, expresia fiind una frustă, bazată pe redarea unor imagini şi sentimente. De la ritmica quasi-ritualică a tobelor din prima piesă până la sunetele cicadelor şi a orăcăitului broaştei unka în cea de-a patra, această lucrare cuprinde în cele 5 piese ale sale o descriere fascinantă a naturii şi a relaţiei omului cu aceasta”.

Vârtejaru este student bursier al École Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot”. Discipol al reputatului pianist francez Jean Bernard Pommier, tânărul muzician este şi student în ultimul an la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa prof. Daniel Goiţi.

Ştefan Theodor Vârtejaru desfăşoară o activitate concertistică diversă în săli precum Salle Cortot, Filarmonica din Cluj, Filarmonica din Braşov, Theatre de l’Allegria Paris. În fiecare recital, el include lucrări româneşti necunoscute publicului internaţional. În 2020, a prezentat la Salle Cortot (Paris) „Preludiu, Coral, Toccată” de Sigismund Toduţă.
A câştigat premii la concursuri precum Concursul internaţional Mozart 2019 (premiul III), Concursul Piano Artis 2016 (premiul I şi premiul special al juriului) şi Concursul Iosif Sava 2016 (marele premiu). În 2018, câştigă o bursă completă de studii la École Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot”, unde în prezent se pregăteşte pentru obţinerea Diplôme Supérieur de Concertiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.