Kākāpō, cel mai gras papagal din lume, a fost desemnat pasărea anului 2020 în Noua Zeelandă, informează The Guardian. Este pentru a doua oară când pasărea primeşte acest titlu, fapt fără precedent.
Kākāpō, specie ameninţată cu dispariţia, nu poate zbura şi se ascunde în timpul zilei. Colorat verde şi cafeniu, este cel mai gras (până la 4 kilograme) şi cel mai longeviv papagal.
A primit prima dată titlul de pasărea anului în Noua Zeelandă în 2008. După ce au fost făcute eforturi de protejare, populaţia de kākāpō a crescut de la 50, în anii 1990, la 213, în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El trăia peste tot în Aotearoa (numele maori al Noii Zeelande), însă astăzi mai poate fi găsit doar pe insule fără prădători.
Masculul emite un sunet puternic pentru a atrage femelele şi miroase ca „interiorul unei cutii de clarinet, mucegăit şi cu tentă de răşină şi lemn”, a spus Laura Keown, purtător de cuvânt al competiţiei.
„Ceea ce face kākāpō unic îl face şi vulnerabil în faţa ameninţărilor. Creşte încet, îşi face cuib pe pământ şi principala lui formă de apărare este să imite un arbust. Aceste calităţi au funcţionat pe insula cu păsări unde a evoluat, însă nu păcălesc prădătorii introduşi, ca hermelina, şobolanii şi pisicile”.
O altă pasăre pe cale de dispariţie, albatrosul antipodean, care deseori se prinde în plasele de pescuit, a primit cele mai multe voturi la prima alegere dintre cele peste 55.000 exprimate, însă, conform sistemului competiţiei, kākāpō a fost învingător. Organizatorii au spus că speră ca albatrosul să nu se simtă neîndreptăţit.
În 15 ani de când a fost lansată competiţia, ea a ajutat la creşterea gradului de conştientizare privind mediul, au mai spus organizatorii. În plus, oamenii au descoperit diverse păsări.
Oamenii de ştiinţă estimează că un exemplar de kākāpō trăieşte în medie 60 de ani.
Cel mai cunoscut este Sirocco, care aparent se crede om după ce, în urma unei boli respiratorii, a devenit primul mascul crescut de om. În vârstă de 23 de ani, el a fost într-un turneu în Noua Zeelandă pentru a promova situaţia speciei sale.
În 2009, el a fost protagonistul unui incident în care a fost implicat zoologul Mark Carwardine, ce filma pentru documentarul „Last Chance to See” (BBC), cu actorul Stephen Fry. Pasărea a încercat să se împerecheze cu capul lui Carwardine. Fry a făcut legătura între figura papagalului şi cea a unui gentleman din epoca victoriană. Înregistrarea video a incidentului a fost vizionată de peste 18 milioane de ori.
Noul guvern neozeelandez a alocat Departamentului de Conservare cea mai mare creştere de buget din ultimii 15 ani. Guvernul a promis să monteze camere de filmat pe toate vasele de pescuit comercial, iar obiectivul Noii Zeelande este ca, până în 2050, să nu mai aibă prădători.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.