O nouă piesă de teatru care abordează poziţia controversată a autoarei cărţilor "Harry Potter", J.K. Rowling, cu privire la persoanele transgender ajunge, joi, la festivalul Fringe de la Edinburgh, capitala estivală a spectacolului live.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"TERF" îi imaginează pe actorii adaptărilor cinematografice vorbind împotriva scriitoarei, care susţine că genul biologic nu se schimbă. 

"Este o intervenţie a lui Daniel Radcliffe, Emma Watson şi Rupert Grint pentru a-i spune lui J.K. Rowling să înceteze cu prostiile ei pe Twitter", a rezumat pentru AFP Trelawny Kean, care o joacă pe Emma Watson.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Mesajele frecvente şi virulente ale scriitoarei pe X (ex-Twitter) pe acest subiect aflat în centrul războaielor culturale din Marea Britanie i-au adus eticheta de "feministă radicală care exclude trans", (TERF în engleză).

Pentru scriitorul şi regizorul Joshua Kaplan, piesa "TERF" este mai degrabă despre drepturile trans şi dispariţia nuanţelor pe reţelele sociale, decât despre punerea la zid a lui J.K. Rowling.

"Piesa explorează modul în care "reţelele sociale au infectat modul în care purtăm discuţiile, modul în care nuanţa s-a pierdut în ele", subliniază el.

Îngrijorată, producţia a luat măsuri speciale de precauţie şi a schimbat deja titlul şi locul de desfăşurare al spectacolului. Iar personajul trans al piesei, "X", va rămâne anonim în programe.

"Sperăm că trupa noastră va fi suficient de puternică pentru a face faţă tuturor absurdităţilor privind acest subiect", spune Barry Church-Woods, producătorul piesei şi cofondator al companiei de producţie Civil Disobedience, "cu adevărat îngrijorat" de violenţa schimburilor de opinii în jurul acestor probleme.

J.K. Rowling locuieşte la Edinburgh, unde a semnat câteva dintre cele peste 600 de milioane de exemplare ale cărţilor pe care le-a vândut în întreaga lume.

Capitala scoţiană găzduieşte în fiecare august ceea ce este considerat cel mai mare festival de spectacole live din lume, Fringe, atrăgând mii de piese noi şi o mulţime de artişti.

Alegerea de a prezenta acolo piesa, care va fi jucată în cadrul festivalului Fringe "off", nu are nimic de-a face cu legăturile scriitoarei cu oraşul, asigură regizorul Joshua Kaplan.

Dezbaterea a fost deosebit de aprinsă în Scoţia în legătură cu drepturile persoanelor trans: guvernul local a adoptat în 2022 o lege pentru a facilita schimbarea de sex, care a fost blocată în cele din urmă de guvernul central de la Londra.

Actorii, care i-au interpretat pe Harry, Hermione şi Ron în toate cele opt filme, au vorbit despre relaţia lor dificilă cu J.K. Rowling.

Daniel Radcliffe, care îl interpretează pe tânărul vrăjitor, a declarat că nu mai are niciun contact cu scriitoarea şi că este "trist" de turnura evenimentelor.

J.K. Rowling, care nu a vorbit public despre piesă, a stârnit controverse în decembrie 2019, exprimându-şi sprijinul pentru un cercetător care a fost concediat pentru că a scris pe Twitter că persoanele transgender nu îşi pot schimba sexul biologic.

Daniel Radcliffe şi Emma Watson s-au distanţat de scriitoare, inclusiv atunci când aceasta şi-a detaliat pe larg poziţia şi a anunţat că a fost victimă a agresiunilor sexuale şi a violenţei domestice.

Ea neagă orice transfobie, iar pe de o parte a devenit o eroină pentru unele feministe, pe de altă parte o ţintă pentru activiştii trans radicali şi a primit chiar ameninţări cu moartea.

Piesa în sine este "foarte nostimă", cu o "dinamică de familie" între cei trei actori şi autor, asigură actriţa Trelawny Kean.

"Este intercalată cu scene din trecutul lui Jo (J.K. Rowling) care ne dau o indicaţie asupra motivelor opiniilor ei", adaugă actriţa.

La fel ca actorii, multor fani Harry Potter le este greu să împace dragostea lor pentru opera autoarei cu poziţiile controversate ale acesteia.

Kaplan vrea să abordeze frontal în această piesă modul în care poţi "iubi arta şi să nu fii de acord cu artistul".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.