Noi preferinţe ale colecţionarilor pentru arta românească, noi recorduri de autor şi neaşteptate surprize au fost stabilite în cadrul Licitaţiei de Iarnă, eveniment important al pieţei româneşti de artă din acest sezon, desfăşurată săptămâna trecută, la Casa de Licitaţii A10 by Artmark.
Licitaţia de Iarnă a înregistrat o rată de adjudecare de 76% şi vânzări totale de 854.550 euro (în creştere cu 5,7% faţă de totalul Licitaţiei de Toamnă din luna octombrie, finalizată cu 808.150 euro). La licitaţie au participat 255 de palete (din care 66% online, iar celelalte în sala fizică de la Palatul Cesianu-Racoviţă ori prin telefon), din care 89 au adjudecat.
Colecţionarii români au fost atraşi nu doar de opere semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti, dar şi de lucrări-simbol ale artiştilor care au urcat, în ultimii ani, în topul preferinţelor, precum Samuel Mutzner, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Sabin Bălaşa sau Ştefan Câlţia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Topul adjudecărilor a fost condus de pictorul Ştefan Luchian a cărui operă „Toamna”, care provine din colecţia istorică Victor Antonescu, a fost adjudecată pentru 90.000 de euro. Lucrarea de mari dimensiuni, semnată de celebrul pictor care a modernizat pictura românească, face parte dintr-un ansamblu de patru panouri pictate de Luchian. Cel intitulat „Primăvara” se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Acuarela „Ulcior cu albăstrele” a lui Ştefan Luchian s-a adjudecat cu 40.000 de euro şi devine a doua cel mai bine vândută acuarelă de Luchian (după recordul absolut la acuarelă realizat de Luchian în Licitaţia de Primăvară 2017 – tot „Albăstrele”, provenind din celebra colecţie istorică a bancherului Max Schapira, pentru 60.000 de euro).
O surpriză a Licitaţiei Artmark de Iarnă a fost artistul Samuel Mutzner, ale cărui opere, rare în piaţă, sunt tot mai căutate de colecţionari. Pictura „Vremea înnoirii” s-a adjudecat peste maxima estimării casei, cu 60.000 de euro, iar lucrarea „Iarnă la Giverny”, semnată de acelaşi artist, a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, de la preţul de pornire de 5.000 de euro.
Adjudecări-spectacol au fost oferite de operele semnate de artistul Sabin Bălaşa. Pentru 17.000 de euro a fost adjudecată opera „Adam şi Eva”, care a avut preţul de pornire de 5.000 de euro, iar lucrarea „Călătorie” pentru 16.000 de euro, de la 3.000 de euro, depăşind de 5 ori estimarea Casei de Licitaţii. La dublul maximei estimării a fost adjudecată şi opera „Rege nebun”, semnată de artistul Corneliu Baba. Lucrarea-simbol, care face parte din celebrul ciclu al „Regilor Nebuni” - una dintre cele mai expresive teme abordate de Corneliu Baba în lunga sa carieră, a fost adjudecată pentru 60.000 de euro, un nou record absolut pentru Baba (fostul record, de 50.000 de euro, a fost realizat în 2014, în Licitaţia dedicată unei colecţii de Corneliu Baba, cu pictura „Copilul arlechinului”).
La capitolul artă contemporană, recordul licitaţiei este deţinut de artistul Ştefan Câlţia. Opera „Căutătorul de apă” a fost adjudecată pentru 21.000 de euro, depăşind maxima estimării. Se menţine în topul preferinţelor colecţionarilor şi Ion Ţuculescu, a cărui operă „Lansare în roşu” a fost adjudecată pentru 26.000 de euro.
Rezultatele Licitaţiei de Iarnă dovedesc, în continuare, interesul colecţionarilor pentru arta de patrimoniu, dar şi pentru diversificarea şi îmbogăţirea colecţiei cu noi opere semnate de artişti contemporani, a căror valoare s-a consacrat şi a crescut în ultimii ani. Totodată, alături de colecţionari, tot mai mulţi investitori apreciază arta ca o formă de investiţie sigură în această perioadă, echilibrând piaţa românească de artă după obiective financiare şi emoţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.