Producătoarea Alex Griffiths, editor al diviziei BBC Natural History Children, vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre principiile care stau la baza serialului „Dinozauri letali/ Deadly dinosaurs with Steve Backshall”, noutăţile pe care le dezvăluie şi provocările cu care echipa britanică s-a confruntat în anul în care a realizat producţia.
Serialul „Dinozauri letali/ Deadly dinosaurs with Steve Backshall”, care poate fi vizionat la BBC Earth, urmăreşte cele mai feroce animale care au trăit pe pământ în Triasic.
În spaţiul lui „Dino den”, Backshall readuce la viaţă dinozaurii cu ajutorul imaginilor generate de computer. În afara laboratorului, el pune în scenă cascadorii menite să verifice abilităţile acestor vietăţi. Avioane, tancuri, elicoptere şi vehicule sunt folosite pentru a exemplifica puterea dinozaurilor. Serialul culminează cu realizarea „dinozaurului extrem”. Steve Backshall construieşte propriul „rege al ucigaşilor”, care l-ar fi pus în umbră pe Indominus Rex.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Serialul, care are 10 episoade a câte jumătate de oră, a fost lansat în iunie 2018, iar realizatorii lui speră să inspire o nouă generaţie de copii să devină paleontologi şi să descopere noi dinozauri.
Prezentăm integral interviul acordat News.ro de producătoarea Alex Griffiths:
Care sunt principiile care stau la baza acestui serial?
Alex Griffiths: Este un serial nou-nouţ, în care prezentatorul nostru Steve Backshall vânează dinozauri, care sunt, probabil, cele mai letale animale care au trăit vreodată pe Pământ. Steve le readuce la viaţă folosind modele holografice, apoi realizează cascadorii şi se supune unor provocări fizice pentru a-şi da seama de dimensiunea şi puterea brută pe care le aveau dinozaurii. În final, testează dinozaurii într-un mod inedit, mulţumită unui avion, tancuri, elicoptere, maşini de pompieri şi vehicule de tipul monster truck. Este un serial plin de acţiune, entuziasm şi, desigur, de dinozauri.
După decenii în care dinozaurii au fost subiect al multor filme şi documentare, care sunt noutăţile aduse de acest serial?
Alex Griffiths: Ne aflăm în plină epocă de aur a descoperirilor legate de dinozauri. Tot ce credem că ştim despre ei este pus la îndoială - T.Rex este posibil să nu fi fost „regele ucigaşilor” până la urmă, Diplodocus ar fi lovit mortal cu coada, Velociraptorul ar fi avut o capacitate secretă care l-a făcut unul dintre cei mai letali şi a avut pene... Aşadar, în ciuda faptului că dinozaurii au fost subiect al atâtor filme, există mereu ceva nou de aflat despre ei.
De unde a pornit ideea acestei producţii şi cum aţi lucrat cu Steve Backshall?
Alex Griffiths: „Dinozauri letali” este o idee care se afla pe agendă de ceva vreme. Toţi copiii şi, desigur, mulţi adulţi, iubesc dinozaurii, aşa că am decis să investigăm. Cât despre Steve, este minunat să lucrezi cu el. Este foarte pasionat şi extrem de informat şi foarte curajos. S-a pus la încercare în acest serial - a făcut acrobaţii aeriene, a urcat pe un stâlp de telegraf -, este dispus să facă aproape orice.
Referitor la producţie, spuneţi-ne mai multe despre echipă şi specialiştii cu care aţi lucrat, despre materialele folosite şi provocările cu care v-aţi confruntat.
Alex Griffiths: Echipa a fost destul de mică - vreo opt oameni în birou, o echipă de filmare specializată, echipa grafică şi, desigur, experţi în dinozauri, care s-au asigurat că suntem la curent cu cele mai noi descoperiri. De la început şi până la final, a durat cam un an să facem serialul. Ne-am folosit de drone, pentru a oferi perspectiva unui dinozaur, camere de filmat de mici dimensiuni, care au putut capta lucruri unde oamenii nu puteau avea acces, precum explozii. Provocările au fost multe, atât cât priveşte filmările în studio, cât şi pe cele din exterior - în Marea Britanie, vremea poate fi groaznică. Şi am folosit echipament care, uneori, nu a funcţionat. Steve v-ar spune că pentru el cel mai dificil a fost să zboare cu un avion pentru a demonstra diferenţa dintre zborul mecanic şi planare. A trebuit să facă multe acrobaţii şi, în final, nu s-a simţit foarte bine şi era cam palid... Suntem foarte mândri de cum a ieşit serialul şi sperăm să inspire o nouă generaţie de copii să devină paleontologi şi să descopere noi dinozauri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.