Actriţa şi scenarista Alina Grigore a vorbit, într-un interviu acordat News.ro, despre participarea la Festivalul de Film de la Berlin şi despre filmul ”Ilegitim”, singurul lungmetraj românesc selecţionat la Berlinală, despre cum au luat naştere personajele peliculei regizate de Adrian Sitaru şi despre munca depusă pentru a înţelege incestul ”din perspectivă umană”.
În acelaşi interviu, Alina Grigore a explicat metodele de cercetare şi documentare folosite de scenarişti şi actori, pentru conturarea personajelor, despre temele avute în vedere iniţial pentru acest film, despre cum realizarea acestei poveşti i-a schimbat perspectiva asupra societăţii.
Filmul ”Ilegitim”, care spune povestea de iubire dintre doi fraţi gemeni, interpretaţi de Alina Grigore (care deţine şi rolul de coscenarist) şi Robi Urs, va avea premiera pe marile ecrane româneşti pe 18 martie. Din distribuţia filmului mai fac parte Adrian Titieni şi Bogdan Albulescu.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Ilegitim” a fost prezentat publicului Berlinalei, în secţiunea Forum, pe 13 februarie, când a avut loc premiera de gală, la care a participat echipa de producţie a filmului. Seria de proiecţii ale filmului ”Ilegitim” include la Berlin şi datele de 14, 15, 16 şi 20 februarie, iar pelicula a fost proiectată deja pe 12 februarie în cadrul European Film Market, program asociat festivalului şi dedicat profesioniştilor din industria cinematografică.
Citiţi interviul acordat de Allina Grigore agenţiei de presă News.ro:
Reporter: Care sunt sentimentele care te încearcă legat de Berlinală?
Alina Grigore: Am mari emoţii. Filmul va fi primit bine, nu-mi fac griji. Sincer, nu mă aştept la nimic. Cred că filmul merită să aibă reacţii senzaţionale. Sper ca oamenii să înţeleagă perspectiva umană a filmului şi zona de cercetare. Nu este un film care să pună ştampila pe ceva, dimpotrivă. Elimină orice fel de prejudecată, nu există un pro şi un contra.
Reporter: Cum a luat naştere povestea ”Ilegitim” şi cum ai creat şi perceput personajul tău?
Alina Grigore: Povestea a fost alta, în primă fază. Era o poveste de familie, cu trei trasee principale a câte două personaje. În timp, pentru că a fost un proces de creaţie, inclusiv scrierea scenariului, la care am participat toţi, s-a conturat ideea care a fost cea mai puternică, adică incestul. Dar ea a apărut la aproximativ şase luni după ce începusem. Aveam cu totul alte poveşti.
Reporter: Care erau temele cu care aţi cochetat?
Alina Grigore: A existat, la un moment dat, o temă principală a sinuciderii, a mai fost una a consumului de droguri, dar, dacă mă întrebi pe mine, cea mai importantă a fost cea a semnificaţiei uniunii familliale, în ideea care este cel mai bun moment să faci o explozie în familie.
Reporter: Cum aţi conturat personajele?
Alina Grigore: A fost o muncă foarte interesantă şi, cumva, bulversantă, în cel mai frumos sens, pentru că a trebuit să construim personajele de la zero. Nu am avut un text după care să studiem personajele. Noi, practic, am construit personajele, amintiri comune, părinţi, bunici, inclusiv pagini de Facebook.
De aici a pornit scenariul; în funcţie de cum reacţionau personajele, în funcţie de nişte situaţii pe care le dădea Adrian Sitaru. Am lucrat mult şi a fost tare complicat A fost o muncă tare complicată pentru a înţelege, de fapt, incestul din perspectivă umană, ceea ce se întâmplă în creierele oamenilor şi, ca actor, trebuia să reduci la zero orice fel de prejudecată.
Asta mi-a schimbat perspectiva asupra societăţii şi a diferitelor probleme care apar.
Am citit studii făcute de Universitatea din Philadelphia, realizate pe un număr destul de mare de persoane, după care am citit scrisori şi declaraţii ale multor fraţi care au trecut prin incest. Era interesant să vezi că aveau nişte motivaţii extrem de umane. La unii dintre ei era clar că exista o zonă de vinovăţie, creată strict de reacţia societăţii şi nu neapărat de ceea ce li se întâmpla. Am vorbit şi cu fraţi gemeni, nu neapărat incestuoşi, pentru a înţelege mai bine ce înseamnă să fii într-o relaţie de genul ăsta. A fost un studiu amănunţit.
Am luat interviuri studenţilor la facultăţi de filosofie şi politehnică, cum e personajul Romeo.
Cea mai mare parte a acestui studiu a reprezentat-o căutarea motivaţiei personajelor pentru a face o anumită acţiune, a unei amintiri care a creat genul ăla de reacţie. Am apelat inclusiv la un psiholog, Roxana Maier, care ne-a luat interviuri. Pentru noi a fost satisfacţia foarte mare că ea, după fiecare şedinţă, spunea: ”vreau să vă spun că începe să se justifice locul în care aţi ajuns, în funcţie de cum v-aţi creat personajele”.
Alina Grigore, născută pe 30 decembrie 1984, este actriţă şi scenaristă. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), iar primul rol într-un lungmetraj prin care s-a remarcat este cel din filmul ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2010), de Adrian Sitaru. A jucat în mai multe seriale de televiziune, iar printre trofeele obţinute până în prezent se numără premiul de interpretare la Arad Teenplay 1999 şi premiul de interpretare Yorick, Piatra Neamt 2003.
Alina Grigore este şi fondatoarea şcolii de actorie InLight, care cuprinde 30 de grupe de elevi, care au realizat 14 spectacole cu peste 30 de reprezentaţii la Teatrul Godot şi Teatrul de Artă, şi 4 filme.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.