Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) spune că trebuie luate măsuri de urgenţă pentru protejarea Cazinoului din Constanţa pentru ca degradarea acestuia să nu se accentueze, dar că deocamdată nu este clar cine ar urma să facă aceste lucrări de conservare - Compania Naţională de Investiţii (CNI) sau Primăria Constanţa. Cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat, CNI urmând să pregătească documentaţia pentru o nouă procedură de licitaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Asociaţia Arché a organizat miercuri, o dezbatere legată de soarta Cazinoului din Constanţa, scopul fiind armonizarea eforturilor instituţiilor şi organizaţiilor implicate în demersurile privind reabilitarea acestui monument. Asociaţia a anunţat prezenţa Cazinoului pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente, iar anunţul va fi făcut pe 15 martie. În cazul celor şapte situri finaliste experţi europeni urmează să realizeze un audit şi să fie prezentate soluţii care să ducă la salvarea monumentelor.

Directorul Institutului Naţional al Patrimoniului  (INP), Ştefan Bâlici, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Muzeul de Istorie din Constanţa că acest program nu este unul de finanţare, dar că în anii trecuţi au fost identificate şi mici sume de finanţare care să ducă la salvarea monumentelor.

El a spus că singura sursă de finanţare pentru Cazinou vine din partea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), până în prezent fiind realizate trei proceduri de licitaţii care nu au dus însă la niciun rezultat. Directorul INP a precizat că CNI trebuie să pregătească documentaţia pentru noua procedură, dar şi să actualizeze proiectul de restaurare.

“Vorbim de o procedură care se va desfăşura pe baza legii achiziţiilor publice. Procedurile anterioare au fost anulate, deci ne găsim în punctul de pornire al unei întregi etape de pregătire a documentaţiei, Compania Naţională de Investiţii va trebui să actualizeze proiectul de restaurare, să actualizeze valoarea de investiţie pentru că de la licitaţia anterioară monumentul s-a deteriorat şi sunt lucrări noi apărute, necesare, toate acestea vor înseamna timp”, a afirmat Ştefan Bâlici. El spune că până la începerea lucrărilor de reabilitare, Cazinoul trebuie protejat astfel încât degradarea lui să nu se accentueze. “Să se ia măsuri de intervenţie de urgenţă de protejare, punere în siguranţă a monumentului pentru ca degradarea lui să nu se accentueze în continuare”, a explicat directorul INP.

El a menţionat că deocamdată nimeni nu se ocupă de conservarea monumentului, iar reprezentanţii CNI au arătat în cursul dezbaterii de miercuri privind cazinoul că prin lege compania nu poate finanţa lucrări de conservare. Ştefan Bâlici susţine că aceste lucrări pot fi făcute doar de proprietarul clădirii, adică Primăria Constanţa, sau de administratorul clădirii, care este CNI, dar nu că nu poate spune ce prevede protocolul încheiat între cele două instituţii deoarece nu este public. “Cei de la Compania Naţională de Investiţii nu răspund de administrarea clădirii decât pe perioada executării lucrărilor de restaurare. Acest lucru trebuie lămurit între CNI şi Primărie”, a menţionat Ştefan Bâlici.

El a mai declarat că în cadrul discuţiei de miercuri s-a vorbit şi despre legislaţia achiziţiilor publice, cei prezenţi spunând că aceasta este transpunerea Directivei Europene şi nu poate suferi modificări. “Institutul Naţional al Patrimoniului a avut discuţii cu Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice exact pe subiectul introducerii criteriilor calitative în procedurile de achiziţie publică pentru restaurare. Nu poţi să mergi doar pe preţul cel mai mic sau pe alte variante şi să nu introduci criterii calitative. Nu am găsit o soluţie, pe acelaşi motiv, că e transpunerea Directivei Europene. În acest caz ne poate folosi, de exemplu, un studiu comparativ al aplicării Directivei Europene a achiziţiilor publice în domeniul protejării monumentelor istorice, să ştim cum se aplică această directivă în legislaţia dintr-un număr de ţări”, a precizat directorul INP.

O altă problemă discutată a fost legată de soarta Cazinoului după reabilitare, Ştefan Bâlici spunând că dacă nu există un plan de activităţi care să atragă publicul atunci monumentul nu va putea fi întreţinut.

“Dacă nu ştim ce facem Cazinoul după, dacă nu există un plan coerent şi eficient de activităţi care să atragă public, monumentul nu va putea fi întreţinut, va fi o povară. Ori monumentele în sine nu sunt o povară prin definiţie dacă sunt bine utilizate, ori pentru asta ne va servi, de exemplu, expertiza unor organizaţii internaţionale pentru găsirea celor mai bun scenarii de utilizare în aşa fel încât clădirea să se poată întreţine din fondurile pe care le generează”,a mai spus directorul INP.

Asociaţia Arché a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinou o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială la valoroase elemente decorative. Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului, au precizat reprezentanţii asociaţiei.

Cazinoul din Constanţa, aflat într-o stare avansată de degradare, a trecut la sfârşitul anului 2014 în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi reabilitat. Până în prezent au fost organizate trei licitaţii, care nu au dus la niciun rezultat, fiind contestate de către unele din firmele participante şi anulate. Pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei, durata efectivă a lucrărilor fiind de 24 de luni. Asociaţia Arché este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, care desfăşoară activităţi de cercetare, conservare, punere în valoare şi promovare a patrimoniului cultural. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.