ICOMOS (Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), corpul experţilor din cadrul UNESCO, a recomandat înscrierea sitului istoric Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial, iar decizia va fi luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie la Manama, în Bahrain.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut vineri de senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. „În raportul care stă la baza recomandării sale, prestigioasa instituţie, al cărei aviz este esenţial pentru luarea deciziei finale, a arătat că Roşia Montană îndeplineşte criteriile (II) şi (IV) pentru calitatea atributelor sale romane. Condiţiile de integritate şi autenticitate sunt considerate a fi foarte importante şi vulnerabile. Peisajul minier de la Roşia Montană găzduieşte cel mai semnificativ, extins şi divers tehnic complex de mine de aur romane descoperite până în prezent în lume, datând din perioada de ocupaţie romană a Daciei”.

„ICOMOS îşi exprimă îngrijorarea faţă de planurile de redeschidere a mineritului la scară largă la Roşia Montană. ICOMOS mai arată astfel că situl istoric se confruntă cu un pericol iminent specific şi dovedit, care ar putea duce la pierderi semnificative de autenticitate istorică şi semnificaţie culturală. Prin urmare, ICOMOS consideră că Roşia Montană ar trebui să fie înscrisă în acelaşi timp şi pe Lista Patrimoniului Mondial în pericol. Includerea pe Lista Patrimoniului Mondial în pericol ar reprezenta oportunitatea de a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra necesităţii conservării sitului şi a creşterii bunăstării locuitorilor săi”, a mai scris el pe Facebook.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017, la UNESCO, dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. În aceeaşi lună, Fondul Mondial al Monumentelor a publicat un articol despre situl istoric din zona localităţii, menţionând că depunerea dosarului pentru includerea pe lista UNESCO reprezintă un pas în direcţia protejării.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei,  bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.