Gala de decernare a Premiilor Ficţiunea, acordate de revista „OPT motive” şi de Asociaţia Creatorilor de Ficţiune, a avut loc miercuri, în sala „Jean Constantin”, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret şi a beneficiat de sprijinul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” şi al Consiliului Judeţean.
Au fost acordate trei premii Ficţiunea:
Premiul Ficţiunea pentru cel mai creativ artist vizual a fost acordat lui Bogdan Farcaş - pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul „Neidentificat” (r. Bogdan Apetrei).
Premiul Ficţiunea pentru cel mai creativ scriitor a fost acordat lui Liviu G. Stan - pentru romanul „Salamandre”, Litera, bpc, 2021.
Premiul Ficţiunea pentru personalitatea artistică a anului a mers la Horaţiu Mălăele, recompensat pentru implicarea în numeroase zone ale ficţiunii (film, teatru, carte, desen).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Nominalizaţii au fost selectaţi din propunerile făcute de membrii Asociaţiei Creatorilor de Ficţiune în colaborare cu revista „OPT motive”.
Juriul a fost constituit din Doina Ruşti - scriitoare, Adriana Irimescu - actriţă, Andrei Boncea - producător de film.
„Cred cu tărie în arta hibridă, într-o nouă formă de expresie care a început timid de trei decenii încoace. Între literatură, artele plastice, film sau muzică au crescut treptat teritorii de graniţă, din ce în ce mai întinse, pregătite să-şi declare autonomia. Filmul de artă, clipurile artistice, pictura tematică, muzica bazată pe text sau pe o temă literară, poezia ca manifestare vizuală, numeroasele forme ale artelor spectacolului, micro-ficţiunile, flash-ul literar, „instalaţiile” simbolice, adeseori bazate pe literatură, reinterpretarea spaţiului exterior prin varii modele, de la filmările cu dronă, mixate pe impresii tematice, la ingenioasele informaţii animate sau la imaginile parodice, care au umplut netul etc. totul tinde spre o schimbare majoră a sensului creaţiei. Ne aflăm în plină epidemie creativă. Gândiţi-vă doar la milioanele de clipuri (testimoniale sau simple înregistrări cu telefonul), în care un om a simţit nevoia de a-şi împărtăşi imaginarul casnic, şi vă veţi afla în centrul expansiunii. Toate aceste schimbări şi mai ales diversificarea actului creativ au dus la apariţia Asociaţiei Creatorilor de Ficţiune (ACF), care aduce alături scriitori, actori, artişti plastici, cineaşti, regizori, critici şi cronicari din domeniul ficţiunii, fotografi, creatori de concepte artistice, oameni capabili să creeze sau să ia parte la o creaţie colectivă etc”, spune Doina Ruşti.
„Pentru început am stabilit trei premii: unul pentru creaţia vizuală, care include forme de manifestare prin imagine, de la clipul video la vloguri, dans sau teatru, în ideea că toate aceste creaţii au o latură pronunţat vizuală; altul pentru arta scrisului cu tendinţe de a migra spre alte arte şi un premiu pentru personalitatea anului.
Desigur intenţia noastră este aceea de a mări numărul de premii. Această primă ediţie este doar începutul unei mişcări, la care sunt invitaţi să ia parte toţi cei care cred în arta hibridă.
În principiu, orice membru al asociaţiei poate face propuneri, iar creatorii propuşi pot intra pe lista nominalizaţilor. Juriul va fi întotdeauna compus doar din 3 persoane. Mi se pare absurd să mimăm obiectivitatea aducând oameni mulţi, de cele mai multe ori anunţaţi în ultimul moment, pentru ca până la urmă să hotărască tot o singură persoană, autoritatea ocultă ori reţeaua nevăzută. Cred sincer că e nedreaptă situaţia de nominalizat. Nominalizatul e un om adus să dea greutate celui care ia premiu. Cum totul este subiectiv în lume, am decis ca listele cu nominalizaţii să fie suficient de lungi. Fiecare om de pe acea listă merită premiul. Pentru fiecare categorie va hotărî un singur om, justificându-şi public alegerea, prezentând calităţile fiecărei opere/persoane nominalizate”, a precizat Doina Ruşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...